Hong Kong-ul se pregăteşte de noi proteste. Fitch scade ratingul de credit

Proteste în Hong Kong
Proteste în Hong Kong (May James/HKFP)

Hong Kong-ul se pregăteşte pentru un nou weekend de proteste, în pofida faptului că liderul politic al oraşului, Carrie Lam, a anunţat retragerea proiectului legislativ privind extrădarea suspecţilor în China.

Deşi introducerea legii la iniţiativa Partidului Comunist Chinez a fost motivul iniţial care a generat protestele, retragerea proiectului legislativ este considerată tardivă.

Valul de proteste care au zguduit cel mai mare centru financiar al Asiei de sud-est a generat o serie de acţiuni brutale ale poliţiei. Peste două mii de persoane sunt acum arestate, iar guvernul a vânturat ideea învinuirii acestora pentru revoltă, care prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare.

Presa din China continentală, controlată de Partidul Comunist, a opinat săptămâna aceasta că “decizia [de a retrage pachetul legislativ, n.r.] este un răspuns sincer şi din inimă la vocile comunităţii, o ramură de măslin întinsă celor care s-au opus proiectului legislativ în ultimele luni”.

Declaraţia a stârnit îngrijorare, Partidul Comunist chinez este cunoscut pentru practicile neobişnuit de brutale pe care le foloseşte impotriva adversarilor politici.

Regimul comunist a mai atras atenţia că “guvernul Regiunii Speciale Administrative a dat o şansă rezidenţilor din Hong Kong de a înlocui antagonismul şi confruntarea cu pacea şi dialogul”, potrivit unui editorial al publicaţiei China Daily, una dintre portavocile Partidului.

China este prinsă într-un joc extrem de complex, pe mai multe dimensiuni, în Hong Kong. Pe de o parte capitalul deţinut de companii în centrul financiar este important pentru China, iar un război violent pe străzile din Hong Kong, de tip Piaţa Tiananmen, ar putea genera exodul masiv al fondurilor, exact în momentul în care China duce un război comercial cu SUA.

Săptămâna aceasta mass media din Hong Kong a publicat o înregistrare luată în timpul unei şedinţe, în care Carrie Lam, liderul guvernului, afirma că Beijing-ul va juca pe termen lung şi că ar demisiona dacă ar putea.

După apariţia înregistrării în spaţiul public, Lam a dat o declaraţie presei, negând afirmaţiile făcute pe înregistrare.

Vineri, agenţia Fitch Ratings a degradat ratingul Hong Kong-ului de la “AA+” la “AA” după luni de proteste.

Fitch a declarat că se aşteaptă ca principiul „o singură ţară, două sisteme” să rămână intact, dar a adăugat că este probabil că nemulţumirea publică să persiste, în ciuda concesiilor recente făcute de regimul comunist la solicitările protestatarilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe