Hong Kong: Xi Jinping evită masacrul în stil Tiananmen



Zhang Dejiang, membru al Biroului Politic al Comitetului Permanent stă alături de Xi Jinping, imediat după numirea acestuia în funcţia de şef al Partidului Comunist Chinez, în Marea Sală a Poporului din Beijing, 15 noiembrie 2012.
Zhang Dejiang, membru al Biroului Politic al Comitetului Permanent stă alături de Xi Jinping, imediat după numirea acestuia în funcţia de şef al Partidului Comunist Chinez, în Marea Sală a Poporului din Beijing, 15 noiembrie 2012. (Lintao Zhang/Getty Images)

Mass-media din Hong Kong relatează că o facţiune din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) a încercat să manipuleze protestele de pe străzile oraşului, astfel încât să se ajungă la un masacru asemănător cu cel din Piaţa Tiananmen1 din Beijing. Scopul vărsărilor de sânge ar fi vizat înlăturarea de la putere a secretarului general al PCC, Xi Jinping, potrivit relatărilor.

Ediţia recentă a revistei Hong Kong Frontline a citat o sursă din interiorul PCC, precizând că Zhang Dejiang, membru al Comitetului Politic Permanent voia să transforme represiunea lansată de forţele de ordine împotriva mişcării pro-democraţie, pe 28 septembrie, într-o repetare a masacrului din Piaţa Tiananmen. Articolul Frontline, care nu are ediţie online, a fost citat de către website-ul de ştiri în limba chineză Aboluowang.

Zhang este preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale Populare a R.P. Chineze şi deţine portofoliul afacerilor din Hong Kong şi Macao. Zhang este, de asemenea, un aliat apropiat al fostului şef PCC Jiang Zemin.

Potrivit unei surse din Beijing, facţiunea loială a lui Jiang Zemin credea că, dacă în Hong Kong ar fi avut loc un masacru sub atenţia mass mediei mondiale, acest lucru ar fi însemnat încheierea mandatului lui Xi Jinping.

Facţiunea lui Jiang a încercat să-l înlăture pe Xi de la putere încă dinainte ca acesta să ocupe funcţia de preşedinte. O parte din strategia facţiunii lui Jiang a fost să creeze tulburări publice în Hong Kong, folosindu-le pentru a-i crea probleme lui Xi, a relatat Epoch Times încă de pe 3 decembrie 2012, citând surse din interiorul Partidului.

Potrivit surselor interne din Partid, Epoch Times a anunţat că, în 2014, înainte de începerea protestelor "Occupy Central", facţiunea lui Jiang a căutat să incite la vărsare de sânge în Hong Kong, ca o modalitate de a-l înlătura de la putere pe Xi.

După ce poliţia din Hong Kong a aruncat zeci de canistre cu gaz asupra protestatarilor în noaptea de 28 septembrie, Xi a emis un ordin interzicând reprimarea violentă a protestelor, potrivit Frontline

Dezvăluirile despre ordinul transmis de Xi către guvernul din Hong Kong precizau:

”În mod absolut nu este permis să se deschidă focul. Nu a fost lecţia din 4 iunie (masacrul din Piaţa Tiananmen - n.red.) de ajuns? Oricine permite deschiderea focului va fi demis! Nici măcar gazul lacrimogen nu era necesar. Să fie, dacă acţiunea a fost deja făcută. Dacă oamenii nu pleacă speriaţi, plecaţi voi. Condiţiile s-au deteriorat până în acest punct, şi este treaba voastră să vedeţi cum rezolvaţi problema. În general, să nu permiteţi niciodată vărsarea de sânge. Încercaţi să câştigaţi sprijinul publicului. Treburile din Hong Kong trebuie negociate cu poporul din Hong Kong”.

Lin Baohua, analist politic, editorialist şi istoric specializat în PCC, a publicat pe 25 octombrie un articol de opinie în "Ştirile Populare" din Taiwan, argumentând că autorităţile centrale nu au vrut un incident sângeros în Hong Kong.

”Dacă [violenţele] din Hong Kong n-ar fi fost oprite de la Beijing, [şeful executiv] Leung Chun-ying, cu natura sa de lup, s-ar fi angajat de mult într-un măcel”, a declarat Lin.

Lin a afirmat că lipsa unei acţiuni ferme împotriva mişcării Occupy Central reflectă o divizare a poziţiilor la vârful ierarhiei PCC.

Note

1. La 4 iunie 1989, Piaţa Tiananmen era plină de manifestanţi pro-democraţie, în mare parte studenţi, care solicitau, în mod paşnic, o formă de guvernare democratică. Reacţia PCC, condus la vremea aceea de dictatorul Deng Xiaoping, a fost nemiloasă. Armata a intervenit în forţă împotriva studenţilor, inclusiv cu tancuri şi arme automate, deschizând focul.

Sursele neoficiale au estimat numărul deceselor din acea zi la peste 1.300 de persoane, dar se estimează că numărul este cu mult mai mare. Partidul a încercat de-a lungul timpului să cenzureze toate informaţiile despre masacrul din Piaţa Tiananmen pe care l-a numit ”incidentul de pe 4 iunie”.