Horatius Dumbravă: Măcar pe final de mandat, Băsescu să verifice dacă magistraţii sunt informatori ai serviciilor

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Judecătorul Horatius Dumbravă, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a solicitat marţi preşedintelui Traian Băsescu să-şi îndeplinească datoria şi să verifice dacă există procurori sau judecători care au legături cu serviciile de informaţii.

"Fac apel la domnia sa, acum în ultimele zile de mandat, să-şi îndeplinească datoria constituţională şi legală să verifice declaraţiile tuturor procurorilor şi judecătorilor dacă sunt sau nu colaboratori ai serviciilor de informaţii. Toate declaraţiile sunt azi la CSM, să le solicite, să le trimită înapoi la CSM dacă e sau nu colaborator. Trebuia să se întâmple de 6 ani. Întrebaţi preşedintele şi CSAT de ce nu s-a întâmplat", a declarat Dumbravă, citat de Realitatea.

Potrivit legii, "judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii". Aceştia sunt obligaţi să completeze anual o declaraţie din care să rezulte că nu au legături cu serviciile de informaţii.

Horatius Dumbravă a amintit şi de declaraţiile făcute recent de preşedintele Băsescu, potrivit cărora anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

"Am sesizat plenul CSM să se gândească asupra oportunităţii să facă verificări asupra afirmaţiilor preşedintelui României. Mie mi se par jalnice afirmaţiile la final de mandat. Să ameninţi un procuror în direct la TV e incalificabil. Dacă era adevărat, trebuia anunţat DNA", a subliniat Dumbravă.

Judecătorul a cerut la 10 septembrie sesizarea Inspecţiei Judiciare în legătură cu afirmaţiile şefului statului. Preşedintele Băsescu a vorbit, la postul Tv despre lupta sa vreme de zece ani cu "sistemul", subliniind că "reminiscenţele vechi s-au transferat şi generaţiei noi şi s-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Plecând de la aceste afirmaţii, Horatius Dumbravă susţine că dacă afirmaţiile lui Traian Băsescu se dovedesc a fi adevărate, atunci se impune sesizarea DNA în ceea ce priveşte presupuşii procurori care au acţionat la comanda acelui ziarist sau declanşarea cercetării disciplinare faţă de procurorii respectivi.

Însă, în caz contrar, Dumbravă a evidenţiat că Inspecţia Judiciară trebuie să realizeze un raport privind aducerea atingerii independenţei justiţiei, a sistemului de justiţie reprezentat de parchete şi procurori, prin Ministerul Public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne