HRW denunţă “persescuţia tot mai intensă” a tătarilor din Crimeea

Soldaţi ruşi în Crimeea.
Soldaţi ruşi în Crimeea. (Captură Foto)

Organizaţia Human Rights Watch susţine că autorităţile din Crimeea ocupată de forţele ruseşti “au intensificat persecutarea” tătarilor crimeeni din cauza opoziţiei faţă de anexarea peninsulei de către Rusia în 2014.

Într-un raport publicat marţi, grupul pentru drepturile omului cu sediul în New York, a afirmat că “autorităţile ruse şi aliaţii lor au supus membri ai comunităţii tătare din Crimeea şi pe susţinătorii lor, inclusiv jurnalişti, bloggeri, activişti şi alţii la hărţuiri, intimidări, ameninţări, percheziţia ilegală a locuinţelor, atacuri fizice şi dispariţii forţate”.

Raportul a mai precizat că plângerile înregistrate la autorităţile impuse de Kremlin în Crimeea “nu sunt investigate eficient”.

Organizaţiile şi mass media tătarilor crimeeni care critică acţiunile Rusiei în Peninsula Crimeea au fost interzise, inclusiv Mejlis, organismul însărcinat cu autoguvernarea tătarilor crimeeni, potrivit raportului.

“Autorităţile ruse din Crimeea au persecutat fără încetare tătarii crimeeni pentru opoziţia lor vocală faţă de ocupaţia rusească, încă din 2014. [Autorităţile ruse] i-au descris pe tătarii crimeeni activi politic ca extremişti şi terorişti, i-au forţat pe mulţi să meargă în exil şi s-au asigurat că cei care au ales să rămână [în Crimeea] nu se vor simţi niciodată în siguranţă dacă spun ce gândesc”, a declarat Hugh Williamson, directorul Human Rights Watch pentru Europa şi Asia Centrală.

Grupurile pentru drepturile omului şi guvernele occidentale au denunţat ceea ce au declarat că este o campanie continuă de oprimare a membrilor minorităţii indigene tătare crimeene care vorbeşte limba turcă şi a altor cetăţeni care s-au opus anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014.

Majoritatea tătarilor crimeeni s-au opus anexării de către Rusia a patriei lor istorice.