HRW: Se amplifică temerile privind dispariţia soţiei dizidentului chinez Liu Xiaobo

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a acuzat Beijingul că încearcă să o reducă la tăcere pe Liu Xia, soţia câştigătorului Premiului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo, care a decedat luna trecută. Într-un interviu cu presa germană, directorul HRW pentru China şi-a exprimat temerile tot mai mari cu privire la soţia lui Liu Xiaobo.
Poster cu Liu Xiaobo, activist pro-democraţie chinez condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare de regimul comunist din Beijing.
Poster cu Liu Xiaobo, activist pro-democraţie chinez condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare de regimul comunist din Beijing. (Getty Images)

Liu Xia a fost văzută ultima dată luna trecută – în ziua în care soţul ei a fost înmormântat. De atunci, nimeni nu a auzit de ea şi nu se ştie unde s-ar putea afla.

Guvernul chinez a respins acuzaţiile că soţia laureatului Nobel este ţinută ostatică. Dar, Human Rights Watch (HRW) a precizat că această tăcerea prelungită provoacă îndoieli serioase în ceea ce priveşte libertatea ei: “Aceasta are loc pentru a o împiedica să spună lumii ce i s-a întâmplat ei şi soţului său. Pentru a o reduce la tăcere”, a declarat Sophie Richardson, directoarea HRW pentru China, într-un interviu cu Deutsche Welle.

Beijingul este criticat pe plan internaţional pentru tratamentul aplicat lui Liu Xiaobo, un critic influent al guvernului şi activist pentru drepturile omului. Acesta a murit luna trecută în custodia autorităţilor comuniste chineze de cancer la ficat. Liu, în vârstă de 61 de ani, executa o sentinţă de 11 ani “pentru incitare la subminarea puterii de stat”.

De şapte ani sub arest la domiciliu

Diverse grupuri pentru drepturile omului, SUA, Uniunea Europeană şi ONU au cerut Chinei să o elibereze pe Liu Xia, care s-a aflat în arest la domiciliu de când soţul ei a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2010, în ciuda faptului că nu a fost acuzată niciodată de ceva.

“Aceasta constituie o problemă pentru guvernul chinez - că a închis de ani de zile aceşti oameni care nu au făcut nimic – este criminal. Întreaga situaţie este foarte stânjenitoare pentru ei. Şi acum ştim până unde vor merge, indiferent cât de barbar ar fi, pentru a opri publicarea acestei situaţii”, a adăugat Richardson.

Poate cel mai îngrijorător lucru, a precizat Richardson, este faptul că Liu ar putea fi privată de tratament medical corespunzător. Poeta de 56 de ani suferă de depresie şi a fost de asemenea tratată pentru o boală de inimă în trecut. “Trebuie să i se ofere libertatea de a fi tratată cum consideră ea că e mai potrivit şi orice restricţii în acest sens sunt absolut inacceptabile”.

“Dispariţie forţată”

La începutul acestei luni, avocatul doamnei Liu, care locuieşte în SUA, a depus o plângere oficială la ONU, acuzând regimul comunist chinez că a facilitat “dispariţia forţată” a acesteia şi că o ţine “într-o locaţie necunoscută şi fără posibilitatea de a contacta pe cineva”.

Autorităţile chineze insistă că Liu este liberă, şi este pur şi simplu prea supărată de moartea soţului său pentru a fi în legătură cu vreun prieten. De asemenea, guvernul comunist chinez a respins întrebările despre Liu ale presei şi guvernelor străine ca fiind interferenţe externe în afacerile interne ale Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe