Huiduielile la adresa lui Ponta în Diaspora, reacţia limitării dreptului de vot - Ovidiu Raeţchi

Ovidiu Raetchi, deputat de Diaspora.
Ovidiu Raetchi, deputat de Diaspora. (Ovidiu Raetchi)

Corul de fluierături cu care prezidenţiabilul PSD, Victor Ponta, a fost primit la Madrid reprezintă o reacţie firească a Diasporei la adresa limitării dreptului de vot pentru românii cu domiciliul în străinătate, opinează deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raeţchi.

"Vă amintesc că Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa a solicitat Ministerului Afacerilor Externe dublarea numărului secţiilor de votare ca urmare a creşterii cu 20% a numărului de cetăţeni români în străinătate în ultimii 5 ani, existând riscul repetării scenelor din anul 2007, când la Ambasada din Madrid au existat incidente de securitate din cauza aglomeraţiei. În plus, trebuie să urmărim şi criteriul calitativ: închiderea unor secţii de votare din zone unde locuiesc importante comunităţi de români şi redistribuirea acestora către alte localităţi nu răspunde eficient nevoii de exercitare a dreptului de vot de către cetăţenii români. De pildă, la Torino, unde există o comunitate solidă de români, din cele 2 secţii de votare funcţionale în anul 2009, o singură secţie va deservi cei 40.000 de cetăţeni români la scrutinul electoral prezidenţial din luna noiembrie. În schimb, la Trieste, unde comunitatea românească nu depăşeşte 2.000 de membri, au fost înfiinţate 2 secţii de votare. De asemenea, suplimentarea secţiilor în Republica Moldova nu este realizată cu bună credinţă, în condiţiile în care acestea au fost organizate în oraşe în care populaţia rusofonă este majoritară, în timp ce la Chişinău vom avea din nou o supra-aglomeraţie la urne”, a argumentat deputatul PNL de Diaspora.

Ovidiu Raeţchi mai precizează că secţiile de votare au fost repartizate ineficient şi cu ocazia alegerilor europarlamentare, oferind exemplul Israelului, unde, pentru europarlamentarele din mai au fost organizate 3 secţii de votare în Tel Aviv şi niciuna în restul teritoriului. "În acest context, comunităţi importante de români din Haifa şi Ierusalim nu au putut să îşi exprime opţiunea politică: distanţa dintre Tel Aviv şi Ierusalim este de 70 km, iar dintre Tel Aviv şi Haifa de 100 km.", a explicat Raeţchi, adăugând că, in aceste condiţii, mulţi români vor fi nevoiţi să călătorească sute de km ca să ajungă la cea mai apropiată secţie pentru a-şi exercita dreptul fundamental de vot.

"În 2013, românii din străinătate au trimis 4,23 miliarde de euro în ţară, echivalentul bugetului Ministerului Agriculturii (19,4 miliarde de lei) sau al Transporturilor şi Educaţiei (6,4 miliarde lei, respectiv 8,5 miliarde lei). Observ însă că sunt trataţi cu suficienţă, iar Guvernul îşi aminteşte de ei cu două săptămâni înainte de turul I al alegerilor prezidenţiale. La toate aceste argumente MAE a răspuns prin comunicate de presă cu caracter politic, de mesaje de partid – iar efectul se vede în recţia comunităţilor româneşti: Victor Ponta fluierat", a arătat Raeţchi.

Amintim că Victor Ponta, aflat în turneu electoral la Madrid, a avut parte duminică de o serie de huiduieli de la un grup de români aflaţi în Spania.

"Domnule prim-ministru, faceţi ceva şi pentru cei din afara ţării", "Demisia" şi "Pleacă acasă", i-a strigat grupul de români din Spania.

Anterior acestui eveniment, premierul a fost huiduit şi în Italia, la Torino.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne