Ialomiţianu: avertizează despre scumpirile care urmează după alegeri

Gheorghe Tinel şi Gheorghe Ialomiţianu, deputaţi PDL, conferinţă de presă la Palatul Parlamentului
Gheorghe Tinel şi Gheorghe Ialomiţianu, deputaţi PDL, conferinţă de presă la Palatul Parlamentului (Epoch Times România)

Fostul ministru al Finanţelor, deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, a avertizat marţi, în cadrul unui comunicat de presă, că premierul Victor Ponta a pregătit scumpirile pentru anul viitor, evidenţiind că facturile vor fi calculate la un curs valutar "aberant" de 4,83 lei pentru un euro.

"Deşi Victor Ponta le promite românilor o viaţă mai bună în 2015, în realitate, de la 1 ianuarie 2015, toate facturile vor creşte ca urmare a utilizări metodei artificiale de calcul a accizei la carburanţi, energie electrică şi gaze naturale. În 2015 acciza va fi calculată pe baza unui curs valutar de 4,83 lei pentru un euro inventat de Victor Ponta pe acelaşi model aberant din 2014, fără nici o legătură cu realitatea economică şi în dispreţul total al românilor", a precizat Ialomiţianu.

Acest curs valutar este stabilit pe baza cursului de 4,74 lei/euro utilizat în anul 2014 indexat cu indicele preţurilor de consum din septembrie 2014, de 101,85. Fostul ministru susţine că însuşi Ministrul delegat pentru Buget s-a deconspirat recent, susţinând că varianta aflată în lucru se bazează pe acciza din anul 2014, indexată cu indicele preţurilor de consum.

Ialomiţianu a avertizat că dacă Victor Ponta v-a aplica acelaşi calcul aberant ca şi în anul 2014, românii vor plăti facturi mai mari la energia electrică, gaze naturale, la alimentarea cu carburanţi, dar şi preţuri mai mari la celelalte produse, ca efect indirect al majorării cuantumului accizelor. În opinia acestuia, consecinţele negative vor fi şi asupra mediului de afaceri, în principal în sectorul transporturilor, prin intrarea în insolvenţă a câtorva mii de firme, cu efecte devastatoare asupra locurilor de muncă.

"Victor Ponta va utiliza această metodă pentru a acoperi nerealizările de încasări bugetare din economie, transferând găurile făcute de evazionişti pe facturile tuturor românilor. Îi cerem lui Victor Ponta să aplice metodologia de calcul a accizelor din perioada 2009-2012, şi anume cursul valutar înregistrat în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din 2014, care a fost de 4,4 lei/euro, pentru anul 2015", a concluzionat Gheorghe Ialomiţianu.