Iată cum arată avionul supersonic silenţios dezvoltat de NASA

Aeronava experimentală supersonică silenţioasă LBFD (Low Boom Flight Demonstration)
Aeronava experimentală supersonică silenţioasă LBFD (Low Boom Flight Demonstration) (NASA / LOCKHEED MARTIN)

NASA a finalizat etapa proiectului iniţial al aeronavei experimentale supersonice silenţioase LBFD (Low Boom Flight Demonstration), concepută pentru transportul de pasageri din viitorul nu prea îndepărtat.

Experţi şi ingineri ai NASA şi ai companiei Lockheed Martin au ajuns la concluzia că proiectul QueSST (Quiet Supersonic Transport) este în măsură să îndeplinească obiectivele misiunii avionului LBFD: să zboare la viteze supersonice producând doar o „bufnitură surdă” delicată în loc de boomul sonic deranjant asociat cu zborurile supersonice de astăzi. Conform proiectului aprobat, aspectul aparatului de zbor este cel prezentat în imaginea de mai sus.

Odată ce va fi construită – construcţia este planificată pentru 2021- aeronava X LBFD va zbura deasupra zonelor populate pentru a colecta datele necesare pentru ca autorităţile să permită zborurile supersonice deasupra Statelor Unite ale Americii şi în alte părţi ale lumii, informează NASA într-un comunicat.

NASA a încheiat un parteneriat cu contractorul principal, Lockheed Martin, în luna februarie 2016, pentru proiectul preliminar QueSST. Luna trecută, un model la scară al proiectului QueSST a finalizat testarea în tunelul de vânt supersonic de la Centrul de Cercetare Glenn de la NASA în Cleveland (SUA).

„Gestionarea unui proiect ca acesta constă în a trece de la o etapă la alta”, a declarat David Richwine, managerul proiectului preliminar de design de la NASA. „Parteneriatul solid cu Lockheed Martin ne-a ajutat să ajungem în acest punct. Acum suntem cu un pas mai aproape de construirea unui adevărat avion X.”

După succesul în finalizarea fazei de proiectare iniţială, echipa proiectului de la NASA poate începe procesul de solicitare de propuneri, la sfârşitul acestui an, şi atribuirea unui contract, la începutul anului viitor, pentru a construi avionul X pilotat, cu un singur motor. Contractul de achiziţie pentru planul X LBFD va fi complet deschis şi competitiv, iar datele preliminare ale designului QueSST vor fi disponibile ofertanţilor calificaţi. Testele de zbor ale unei aeronave X LBFD ar putea începe deja în 2021.

În următoarele luni, NASA va lucra cu Lockheed pentru a finaliza proiectul preliminar QueSST. Acesta include un test de performanţă statică de admisie şi un test în tunelul de vânt de viteză mică în Langley Research Center de la NASA în Hampton, Virginia.

Mai multe informaţii: NASA: NASA Completes Milestone Toward Quieter Supersonic X-Plane, NASA Aeronautics Budget Proposes Return of X-Planes

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură