ÎCCJ a publicat motivarea condamnării Monicăi Ridzi: A încercat să arunce responsabilitatea pe subalternii săi

Monica Iacob Ridzi.
Monica Iacob Ridzi. (ridzi.ro)

Monica Iacob Ridzi a pus la cale un întreg proces de fraudare a bugetului Ministerului Tineretului, a cheltuit iresponsabil banii publici, într-o perioadă de criză economică majoră în condiţiile în care instituţia avea capacitatea să organizeze evenimentele prin forţe proprii şi cu mai puţine resurse financiare, arată judecătorii Înaltei Curţi, potrivit rador.ro, în motivarea condamnării fostului ministru la cinci ani de închisoare. Mai mult, Ridzi a încercat să arunce pe subalternii săi vina pentru faptele comise.

"Încercarea de a arunca întreaga responsabilitate pe umerii altor persoane, mistificarea adevărului cu privire la semnarea unor documente cu conţinut nereal şi antedatate, deşi acest lucru este de domeniul evidenţei, chiar şi pentru persoane fără experienţă juridică”, se arată în motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), citată de digi24.ro

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie mai arată că fostul ministru al Tineretului a încercat orice pentru a scăpa de anchetă:

"Încercarea inculpatei de a zădărnici aflarea adevărului nu s-a rezumat la convocarea unor şedinţe "de instruire" a angajaţilor din subordine cu privire la declaraţiile pe care urmau să le dea. A avut în vedere tototdată şi punerea organelor de anchetă în imposibilitatea de accesare a calculatoarelor ministerului", potrivit motivării ÎCCJ.

În motivarea condamnării fostului ministru se mai precizează că aceasta a încercat să obţină clemenţa prin documentele medicale depuse la dosar, dar şi invocând că are doi copii mici acasă.

Atitudinea Monicăi Iacob Ridzi de a nega vinovăţia n-a permis însă instanţei să ia o măsură mai blândă. Negarea responsabilităţii pentru paguba produsă şi încercarea de-a o plasa altor persoane demonstrează că reeducarea inculpatei trebuie să se facă prin executarea în regim de detenţie a pedepselor stabilite de instanţa de fond, au arătat judecătorii, potrivit rador.ro

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob-Ridzi a fost trimisă în judecată, alături de alte 11 persoane, în 3 mai 2011. Procurorii DNA au arătat că în perioada decembrie 2008 - iulie 2009 a fost acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.

Conform procurorilor DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, a dispus, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, să atribuie ilegal contracte de prestări servicii unor firme private.

În prezent, Monica Iacob Ridzi este încarcerată la Spitalul Penitenciar Jilava. Fostul ministru a iniţiat recent un proces la Tribunalul Ilfov, prin care cere întreruperea executării pedepsei în timp ce, prin soţul său, a depus şi o cerere de graţiere la preşedintele Klaus Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne