Iceberg de 35 de kilometri pleacă “la plimbare” prin Marea Amundsen

Aisberg
Aisberg (ESA)

Un aisberg mare, de aproximativ 260 de kilometri pătraţi, s-a desprins recent din bancul de gheaţă Getz din Antarctica de Vest.

Folosind imagini ale misiunii Copernicus Sentinel-1 în perioada 2 septembrie - 14 octombrie 2019, se observă cum aisbergul se rupe înainte de a pleca la ‘plimbare” prin Marea Amundsen, relatează ESA.

Aisbergul are o lungime de aproximativ 35 de kilometri şi o lăţime de 10 kilometri. Numit B47 de către Centrul Naţional de Gheaţă (NIC) al Statelor Unite, aisbergul a fost descoperit şi confirmat pentru prima dată prin intermediul imaginilor misiunii Copernicus Sentinel-1 de către un analist de la NIC.

Misiunea Copernicus Sentinel-1 deţine un radar care poate face fotografii ziua şi noapte, şi acest lucru permite o vizionare pe tot parcursul anului, ceea ce este deosebit de important în lunile lungi şi întunecate ale iernii australe.

Articol de referinţă: B47 breaks off Getz Ice Shelf

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință