Ierusalim: Ciocniri violente între poliţia israeliană şi palestinieni

Ciocniri ȋntre poliţia israeliană şi palestinieni ȋn complexul Nobilul Sanctuar ȋn Ierusalim, 11 august 2019
Ciocniri ȋntre poliţia israeliană şi palestinieni ȋn complexul Nobilul Sanctuar ȋn Ierusalim, 11 august 2019 (Screenshot)

Poliţia israeliană a intervenit pentru a dispersa palestinienii care se aflau duminică la Muntele Templului din Ierusalim când a început festivalul musulman Eid Al-Adha, câteva persoane fiind rănite în timpul confruntărilor, potrivit Deutsche Welle.

Medicii palestinieni susţin că cel puţin 14 palestinieni au fost duşi la spitale pentru tratament, în timp ce postul de radio public israelian Kan a menţionat că patru poliţişti au fost răniţi.

Mass media a raportat că poliţia a folosit grenade paralizante pentru a evacua locul, numit Nobilul Sanctuar de către musulmani şi Muntele Templului de către evrei.

Poliţia a susţinut că a început să disperseze mulţimile de oameni după ce vizitatorii musulmani au strigat slogane naţionaliste şi ar fi început să se revolte.

Complexul - care este sacru atât pentru evrei cât şi pentru musulmani, fiind cel de-al treilea loc ca importanţă în Islam - a fost deseori un punct fierbinte pentru ciocniri violente.

Locul sacru a fost închis vizitatorilor non-musulmani, inclusiv evrei, înainte de ciocnirile de astăzi, poliţia temându-se de izbucnirea unor violenţe ca urmare a faptului că începutul festivalului musulman a coincis cu ziua evreiască de post Tisha B'Av.

Tisha B'Av marchează distrugerea a două temple evreieşti care se aflau la un moment dat în acest complex, ultimul fiind distrus de romani în anul 70 î.C. Complexul găzduieşte acum Moscheea Al Aqsa.

Eid Al-Adha (Festivalul Sacrificiului) este o sărbătoare majoră celebrată anual de musulmani.

De asemenea, tot duminică, soldaţi israelieni au împuşcat mortal un palestinian care a deschis focul asupra lor la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza. Sâmbătă, patru palestinieni au fost împuşcaţi mortal într-un incident similar.