Igor Boţan despre plecările din PD: Vlad Plahotniuc încă joacă destul de puternic, iar duelul cu Dodon încă va avea loc

Dodon îi datorează accederea în funcţia de şef al statului, personal lui Plahotniuc, a vorbit chiar Andrian Candu despre asta.
Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc
Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc (The Epoch Times Romania)

Recentele plecări ale deputaţilor democraţi din fracţiune şi reducerea numărului de voturi al majorităţii parlamentare semnalizează faptul că zvonurile anterioare privind grupările formate în interiorul Partidului Democrat ar fi adevărate, acum doar ieşind la iveală nemulţumirile din interiorul partidului. Cel puţin, aceasta este opinia directorului executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan.

Mai mult decât atât, analistul politic de la Chişinău a menţionat că fostul lider al democraţilor Vlad Plahotniuc este implicat în aceasta, întrucât duelul dintre el şi preşedintele Igor Dodon nu a avut loc şi urmează să se realizeze. Potrivit expertului, ceea ce se întâmplă acum în rândurile Partidului Democrat (PD) înseamnă destrămarea formaţiunii, problema fiind până unde se va ajunge cu acest lucru.

„Problema este până unde va ajunge această destrămare. Coaliţia majoritară a rămas cu doar 54 de deputaţi. Sunt 54 de voturi şi este suficient pentru adoptarea legilor organice în Parlament. Ceea ce ţine de PD vedem că acolo, ceea ce s-a presupus că sunt grupări interne şi nemulţumiri, toate aceste nemulţumiri ies acum la suprafaţă. Au rămas 17 din 29 de deputaţi. 12 oameni au plecat, dintre care 9 sunt în grupul Pro Moldova. Marea întrebare este dacă va continua acest proces de destrămare a formaţiunii”, a declarat Igor Boţan în cadrul emisiunii Cotidianul LIVE.

Analistul susţine că acest lucru se întâmplă, inclusiv, din motivul că democraţii care asigură majoritatea parlamentară cu voturi nu sunt vizibili în actul guvernării. Chiar preşedintele formaţiunii democrate în Parlament, Pavel Filip a spus că parcă ar fi invizibili, de această părere fiind aproape toţi, subliniind că principalul beneficiar al acestei coaliţii este PSRM.

„Situaţia politică este dominată de şeful statului, care potrivit deciziei Curţii Constituţionale din 2017, în general, nu ar trebui să se asocieze cu o formaţiune politică sau alta. Domnul Dodon este foarte activ, iar Pavel Filip a făcut această declaraţie şi a spus că trebuie ca vocea PD să devină vizibilă, oamenii să vadă că sunt parte a acestei guvernări, că au un aport, lucru care deocamdată nu s-a văzut şi sondajele de opinie arată că partidul rămâne sub 10% ceea ce promite formaţiunii un viitor politic cert”, a adăugat directorul executiv ADEPT.

Cât priveşte implicarea fostului lider al democraţilor Vlad Plahotniuc în destrămarea formaţiunii democrate, Boţan este de părere că acest lucru chiar se întâmplă întrucât confruntarea reală dinte Plahotniuc şi Dodon încă nu a avut loc şi urmează să aibă loc.

„Nu doar bănuiesc, dar cred că Vlad Plahotniuc încă joacă în cărţi şi o face destul de puternic, iar duelul dintre Dodon şi Plahotniuc cred că încă va avea loc. Domnul preşedinte înţelege că acest duel este foarte periculos pentru domnia sa. L-am auzit pe Andrian Candu spunând că accederea domnului Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova se datorează PD şi personal domnului Plahotniuc”, a comentat expertul.

În context, acesta a amintit despre ceea ce s-a întâmplat la 4 martie 2016, printr-o decizie a Curţii Constituţionale de la Chişinău, una extrem de interesantă care a schimbat totul în privinţa alegerii şefului statului, întrucât nu s-a atins de vârsta candidaţilor. „Lucruri foarte stranii”. Astfel, a menţionat Boţan, astfel de decizii l-au favorizat pe Dodon, iar Andrian Candu nu a făcut decât să deschidă puţin parantezele.

„Dodon datora asta undeva domnului Plahotniuc şi acest lucru a ieşit în evidenţă la 7 iunie anul trecut, când şeful statului şi-a asumat rolul de mesager între Kremlin şi stăpânul Moldovei, Vlad Plahotniuc. Lucru greu de înţeles, dar care arată raporturile de subordonare între şeful statului şi coordonatorul guvernării de atunci. S-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Ne amintim în ce stare era domnul Igor Dodon atunci. Plahotniuc şi Şor au dispărut pe neprins de veste şi probabil aici vine starea de suspans.

Nu cred că Plahotniuc este atât de binevoitor faţă de Igor Dodon şi, părerea mea este că, în situaţia care s-a creat pentru Igor Dodon este absolut necesar să mai câştige un mandat de şef al statului, pentru că fiind în această funcţie are protecţia instituţiilor de forţă din Republica Moldova şi multe alte lucruri”, a conchis Igor Boţan.

Până în prezent, de la democraţi au plecat 12 deputaţi: Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur, Corneliu Padnevici şi Grigore Repesciuc, care au format grupul „Pro Moldova”. Aceştia au fost urmaţi de Gheorghe Braşovschi şi Ruxanda Glavan într-o primă fază, iar apoi de Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Elena Bacalu şi Oleg Sârbu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe