Igor Boţan: Efortul democraţilor de convertire a primarilor va fi mai intens în ajunul alegerilor parlamentare

Unii primari din Moldova ar fi “ademeniţi” să abandoneze formaţiunile care i-au propulsat în funcţie ca să ajungă în PD. În localităţile rurale, primarii ar fi folosiţi de democraţi în campania electorală din timpul alegerilor parlamentare.
Igor Boţan
Igor Boţan (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Igor Boţan, comentator politic şi director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participative ADEPT de la Chişinău afirma că majoritatea primarilor din R. Moldova sunt şantajaţi de către Partidul Democrat (PD) care utilizează „biciul şi morcovul”, iar odată cu apropierea alegerilor parlamentare din 2018 efortul de convertire şi presiuni va creşte în intensitate, îndeosebi în localităţile care nu au independenţă economică, iar fără transferurile de la bugetul central nu pot face faţă obligaţiunilor pe care le au.

“Foarte mulţi primari au dosare penale pentru că legislaţia e de aşa natură, încât, dacă doreşti să faci ceva, nu poţi să nu fii învinuit de încălcarea legislaţiei. Şi atunci, foarte mulţi primari, noi ştim, este vorba de sute de primari, pur si simplu cedează şantajului şi acceptă să treacă de partea principalului partid de guvernământ”, a declarat Igor Boţan întru-un interviu pentru Radio Europa Liberă

Un exemplu în acest sens este cazul primarului de Taraclia, Serghei Filipov care a fost concediat pentru că a tăiat şase arbori, fiindu-i intentat şi un proces penal, însă Curtea de Apel Cahul l-a achitat. Mai mult, în acest caz a intervenit şi reprezentantul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola care a fost ameninţat să nu se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova.

Având în vedere faptul că PD acumulează, în Chişinău, 2,7% din voturile cetăţenilor, iar la alegerile locale din 2015, pe ţară, per ansamblu a acumulat 17%, comentatorul politic notează că acolo unde există mai multă independenţă economică, există pluralism în mass-media, PD nu prea are trecere şi atunci forţează nota în teritorii, acolo unde domină patru televiziuni ale media holdingului lui Plahotniuc şi unde localităţile sunt dependente de transferurile de la buget.

Sunt nişte pârghii care sunt utilizate, primarii cunosc acest lucru foarte bine, în discuţii private îl împărtăşesc şi chiar încearcă să găsească înţelegere pentru traseismul pe care îl practică. Acelaşi lucru se referă şi la consilierii locali. Se presupune că, odată cu apropierea alegerilor parlamentare, acest efort de convertire va creşte în intensitate.

În acelaşi context, Igor Boţan a menţionat că în Moldova s-a stabilit o practică nocivă prin care în localităţile rurale socialiştii îi implică în politică pe preoţi, care pe filiera Mitropoliei afiliate Patriarhiei din Moscova, fac campanie electorală, iar guvernanţii fac campanie electorală prin personalităţile marcante din localităţile rurale: primarii, profesorii, medicii.

O soluţie în rezolvarea problemei ar fi reforma administraţiei publice centrale şi locale, inclusiv reforma administrativ-teritorială, “lucru care este presant. Prin reformarea structurii administrative se are în vedere că entităţile locale, raionale sau judeţene, trebuie să fie relativ autosuficiente, astfel încât să-şi poată ţese noduri infrastructurale şi bază economică pentru a avea o mai mare independenţă pentru a dezvolta proiecte regionale” a concluzionat comentatorul politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe