Igor Corman: "Cetăţenii vor simţi schimbarea"

Igor Corman, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova.
Igor Corman, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova. (Epoch Times România)

Schimbările calitative din domeniul justiţiei în Republica Moldova, îmbunătăţirea actului justiţiei, situaţia în domeniul respectării drepturilor omului şi armonizarea legislaţiei naţionale cu standardele europene au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii de astăzi Preşedintelui Parlamentului Igor Corman cu Vicepreşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Josep Casadevall, aflat într-o vizită la Chişinău, relatează Moldpres citând Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

Potrivit Preşedintelui Parlamentului, dosarele depuse la CEDO reprezintă atât un indicator al situaţiei din justiţia Republicii Moldova, cit şi unul de verificare a parcursului european. ”Ne bucură faptul că numărul de cereri depuse şi de condamnări la CEDO este în descreştere. De asemenea, avem o situaţie inedită, în premieră s-au produs plecări masive din sistemul judecătoresc, existând chiar şi condamnări ale judecătorilor. Această situaţie demonstrează că lucrurile se mişcă înainte în sectorul justiţiei”, a precizat Igor Corman.

Vicepreşedintele CEDO, Josep Casadevall a declarat că Republica Moldova a înregistrat progrese în domeniul respectării drepturilor omului şi a avansat în reformarea sectorului justiţiei. ”Republica Moldova merită să aibă o justiţie echitabilă. Schimbările spre bine înregistrate vor consolida statul de drept şi vor duce la creşterea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie”, a spus Vicepreşedintele CEDO.

Şeful Legislativului s-a referit la pachetul de legi adoptate de Parlament, care au dat startul reformei în justiţie, şi la implementarea lor eficientă. Totodată, Preşedintele Parlamentului a menţionat că problemele care mai există în domeniu urmează a fi soluţionate prin eforturile conjugate ale autorităţilor, iar rezultatele obţinute să contribuie la combaterea corupţiei, economiei subterane şi la creşterea nivelului de trai al populaţiei. ”Cu eforturi conjugate cetăţenii vor simţi schimbarea şi confortul de a trăi într-o ţară în care, cu adevărat, le sunt respectate drepturile”, a precizat Igor Corman.

”Sper când veţi veni a patra oară în Republica Moldova să constataţi un grad mai mare de stabilitate, schimbări calitative în domeniul respectării drepturilor omului şi o perspectivă foarte bună de dezvoltare pentru ţara noastră”, a declarat Preşedintele Parlamentului Igor Corman la finalul discuţiilor cu Vicepreşedintele CEDO.

La întrevedere au mai participat ministrul Justiţiei Oleg Efrim, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi şi agentul guvernamental la CEDO, Lilian Apostol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe