Igor Dodon anunţă că va întreprinde o vizită oficială în China

Zhang Yinghong şi Igor Dodon în cadrul intrevederii din 30 septembrie
Zhang Yinghong şi Igor Dodon în cadrul intrevederii din 30 septembrie (facebook.com/Igor Dodon)

După o întrevedere cu Zhang Yinghong, ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chişinău, ce a avut loc luni, 30 septembrie, preşedintele Igor Dodon a anunţat că în cel mai scurt timp va întreprinde o vizită oficială în China.

Totodată, şeful statului susţine că a discutat cu Zhang Yinghong despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale, constatând creşterea exportului de vinuri moldoveneşti şi a schimbului de mărfuri dintre Moldova şi China. „În anul 2018, volumul acestuia a constituit 619 milioane de dolari, sau cu 18% mai mult decât în anul 2017.”

De menţionat că potrivit unei analize a Expert Grup, în anul 2018 importurile R. Moldova din China au depăşit exporturile către această destinaţie de 32 de ori (600 milioane USD versus 19 milioane USD) fiind exportat practic un singur produs - vinurile din struguri.

„Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi este de doar 3%, fiind cel mai mic indicator înregistrat în rândul tuturor partenerilor comerciali ai Chinei.

Analizat din perspectiva tuturor furnizorilor de vinuri pe piaţa Chinei (în mod implicit concurenţi ai R. Moldova), potenţialul este net inferior celui înregistrat de aceştia, inclusiv raportat la volumul total de exporturi de vinuri”, au concretizat experţii.