Igor Dodon: Cetăţenii R. Moldova doresc alegeri parlamentare anticipate

Dodon declară că în cea mai apropiată perioadă va cere parlamentului RM modificarea Constituţiei şi acordarea posibilităţii declanşării alegerilor parlamentare anticipate, dar afirma că pe moment este riscant să fie schimbat sistemul electoral.
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon (facebook.com / constantin.grigorita)

Preşedintele R. Moldova Igor Dodon susţine în continuare că nu renunţă la promisiunea din campania electorală de a declanşa alegeri parlamentare anticipate având în vedere faptul că majoritatea cetăţenilor doresc ca alegerile să aibă loc mai devreme şi nu către sfârşitul anului 2018. Chiar dacă nu dispune de mecanisme constituţionale de dizolvare a Parlamentului, şeful statului promite că va cere modificarea Constituţiei sau organizarea unui referendum naţional.

“Până la sfârşitul lunii februarie, cel târziu începutul lunii martie, eu voi veni cu o iniţiativă de modificare a Constituţiei, pentru că preşedintele să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului în anumite circumstanţe, în afară de cele prevăzute de actuala Constituţie. Noi avem acum patru-cinci variante, care, a propos, sunt şi în experienţă internaţională, şi la ţări cu statut semiprezidenţial”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru Radio Europa Liberă

În scopul obţinerii alegerilor parlamentare anticipate, Igor Dodon sugerează că s-ar putea să se ajungă şi la organizarea unui referendum naţional pentru modificarea Constituţiei în vederea acordării atribuţiilor suplimentare preşedintelui ţării, dar mai întâi de toate mizează pe propria iniţiativă legislativă.

În opinia şefului statului, modificarea sistemului electoral în unul mixt sau uninominal ar fi prematură. Nici fracţiunea socialiştilor, dar nici personal nu va ieşi cu asemenea iniţiativă de modificare a Codului electoral. Poate doar partidele care se află la guvernare să vină cu o astfel de propunere deoarece se tem că nu vor mai obţine majoritate parlamentară.

“Cu toate că eu ştiu că mulţi cetăţeni îşi doresc, chiar am văzut un sondaj recent, mulţi doresc, şi-au ales preşedintele, să-şi aleagă singuri premierul şi procurorul, şi deputatul şi judecătorul ş.a.m.d. Eu înţeleg acest lucru, dar trebuie să fim foarte-foarte-foarte atenţi. De aceea, haideţi să vedem cu ce se vine, dacă se vine, cu toate că este foarte riscant, dar eu nu m-aş grăbi la această etapă. Haideţi să petrecem alegerile parlamentare anticipate după sistemul care este acum. Unde ne grăbim? Cineva înţelege că nu va mai avea majoritate parlamentară? Sau care este problemă?

Uitaţi-vă la rezultatele sondajelor. Toate partidele, care au fost la guvernare în ultimii ani, nu au nicio şansă să obţină majoritate parlamentară. De aceea îi este convenabil şi lui, nu-i voi numi, nu le voi face publicitate, dar tuturor celor care au fost până acum la guvernare”, a concluzionat Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe