Igor Dodon inspectează bazele militare din Moldova, dar nu găseşte trupe ale altor state

Preşedintele R. Moldova consideră că serviciul militar trebuie să se desfăşoare prioritar în bază de contract, efectivul să fie profesionist, pentru ca să poată reacţiona promt în situaţii excepţionale.
Igor Dodon la baza militară de la Mărculeşti R. Moldova
Igor Dodon la baza militară de la Mărculeşti R. Moldova (facebook.com)

Igor Dodon anunţă că nu a depistat prezenţa trupelor altor state la baza de aviaţie ”Decebal” din Mărculeşti şi cea de păstrare tehnică, a armamentului şi patrimoniului militar din Floreşti pe care le-a vizitat joi. Acesta îşi exprimă regretul în legătură cu declaraţiile unor politicieni care în opinia sa, se pregătesc de noul sezon politic şi ar încerca să speculeze cu subiectul securităţii Republicii Moldova, fără a conştientiza că acest comportament poate aduce mari prejudicii ţării şi cetăţenilor.

Preşedintele a început inspecţiile la bazele militare săptămâna trecută, când a fost la poligonul de la Bulboaca, după ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat că la poligonul de acolo s-ar pregăti cu sprijin american comandouri care să lupte în regiunea transnistreană.

”Consider că trebuie de reformat cardinal Ministerul Apărării, în special, serviciul militar să se desfăşoare prioritar în bază de contract, efectivul să fie profesionist şi bine motivat de stat, astfel că să poată reacţiona în situaţii excepţionale. De asemenea, consider că trebuie de revenit la garantarea pachetului social pentru militari care a fost anulat de către guvernare în anul 2009”, scrie şeful statului pe pagina sa de Facebook, precizând că subiectele menţionate, vor fi puse în discuţie în cadrul şedinţei Consiliului Superior de Securitate din data de 29 august, curent.

Notabil este faptul că Igor Dodon a participat joi şi la şedinţa de lucru cu reprezentanţii serviciului Consiliului Suprem de Securitate şi a altor funcţionari din cadrul Preşedinţiei. Subiectul principal a fost elaborarea unei noi Strategii a securităţii naţionale a Republicii Moldova. „În premieră, abordarea va fi profesionistă, ţinând cont de toate riscurile şi ameninţările, atât pe intern cât şi pe extern, în adresa Securităţii Naţionale. Drept obiectiv de bază am propus ca Strategia să fie elaborată, definitivată şi transmisă Parlamentului spre adoptare, până la finele anului 2018.”

În calitate de comandant suprem a Forţelor Armate ale R. Moldova Igor Dodon promite să facă tot posibilul să asigure pacea, păstrarea calităţii de stat neutru a R. Moldova şi să nu admită aderarea la niciun bloc militar din afara ţării. Totuşi, preşedintele nu a precizat cine ar pune în pericol securitatea naţională şi dacă militarii ruşi din Transnistria ar fi sau nu un pericol pentru securitate.

În context, un internaut punctează că pare a fi normal ca şeful statului să tacă în legătură cu prezenţa armatei de ocupaţie a stăpânului. ”El vrea „noi strategii de apărare” împotriva ”fasciştilor români” şi a NATO, pentru că nu cred că se aşteaptă la vreo ”agresiune” din partea Burkina Faso...”

Notabil este faptul că Republica Moldova a revenit la punctul zero în ceea ce priveşte domeniul securităţii, odată cu decizia lui Igor Dodon din luna iunie a.c. de a retrage proiectul Strategiei Securităţii Naţionale şi a Planului de acţiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului preşedinte Nicolae Timofti sub pretextul că nu ar corespunde situaţiei actuale.

Ex-ministrul Apărării de la Chişinău, Valeriu Troenco citat de moldnova.eu a ţinut să sublinieze anterior că decizia lui Dodon ar fi un moment de rea-voinţă. ”În cazul în care nu avem strategie, noi nu avem direcţii, nu avem inamic, nu avem forţă şi posibilităţi ca să acţionăm. Cred că următoarea strategie a domnului Dodon va fi comasarea Armatei Naţionale cu armata transnistreană.”