Ilegalităţile judecătoreşti în cazul Falun Dafa ajunse în atenţia ONU

Practicanti Falun Dafa in faţa Ambasadei Chinei din Bucureşti
Practicanti Falun Dafa in faţa Ambasadei Chinei din Bucureşti (Epoch Times)

Ilegalităţile instanţelor judecătoreşti naţionale în cazul Falun Dafa au ajuns şi în atenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite. Astfel la 11.09.2014 a fost emisă o concluzie oficială ce ţine de aspectul istoric şi cultural al simbolului ”Falun”. Înscrisul menţionat a fost prezentat Curţii Supreme de Justiţie, care urmează să examineze dosarele Falun Dafa în ordine de recurs.

Joi, 18 septembrie 2014, Curtea Supremă de Justiţie a dispus admisibilitatea recursului asociaţiilor Falun Dafa şi Falun Gong Moldova şi a Ministerului Justiţiei împotriva Deciziei Curţii de Apel şi hotărârii primei instanţe privind includerea simbolului „Falun” în Registrul materialelor cu caracter extremist.

În opinia reprezentanţilor asociaţiilor precum şi a unor organizaţii pentru drepturile omului hotărârile instanţelor de fond şi apel sunt emise contrar prevederilor legislaţiei în vigoare, încălcând grav drepturile fundamentale ale discipolilor Falun Dafa din Republica Moldova privind libertatea de exprimare şi asociere.

Cazurile au ajuns şi în atenţia comunităţii internaţionale, iar reprezentanţa ONU în Republica Moldova a decis să se autosesizeze.

În concluzia scrisă (Amicus Curiae) a consilierului pe drepturile omului Claude Cahn se menţionează că ”simbolul „Falun” nu este înregistrat oficial sub nici o formă în Moldova şi nici nu este folosit în documentele organizaţiilor atacate în judecată, ci este simbolul general al Şcolii Falun Dafa, ce activează în întreaga lume”, fapt ce a fost ignorat de instanţele de judecată din Moldova.

În opinia reprezentanţilor ONU, Legea Nr. 54 din 21 februarie 2003 privind combaterea activităţii extremiste stabileşte explicit doar rolurile pentru procuror şi autorităţile de înregistrare de a iniţia proceduri cu privire la activitatea extremistă şi nu este clar ”în ce bază au acţionat instanţele de judecată până-n prezent la iniţiativa unei organizaţii a societăţii civile.”

Se mai atenţionează că: ”simbolul „Falun” nu este identic cu „zvastica”. Semnificaţia simbolului Falun Dafa, care în mod evident este diferit de simbolul zvastica nazistă, poate fi citită pe pagina web a Falun Dafa: “Simbolul reprezintă şcoala Buddha şi de asemenea, este un simbol al norocului în China şi în multe alte culturi.”

Potrivit legislaţiei internaţionale care este obligatorie pentru Republica Moldova în baza articolului 4 al Constituţiei, ONU a concluzionat că simbolul nu a fost folosit pentru incitare la ură sau violenţă, autorităţile nu au înregistrat niciodată reclamaţii/plângeri cu privire la folosirea acestui simbol, din contra, au demonstrat solidaritate cu organizaţiile acţionate în justiţie, un fapt demonstrat de către Ministerul Justiţiei, care a susţinut organizaţiile atacate pe parcursul procedurilor din prima instanţă, nu vedem niciun motiv legal pentru interzicerea folosirii simbolului în cauză sau pentru a declara organizaţiile „Falun Dafa” sau „Falun Gong” drept organizaţii extremiste.”

La 01 octombrie 2014 Curtea Supremă de Justiţie urmează să pronunţe decizia finală pe cazul privind includerea simbolului ”Falun” în Registrul materialelor cu caracter extremist deţinut de către Ministerul Justiţiei.

Amintim că în luna decembrie 2013, consilierul municipal şi preşedintele A. O. ,,Asociaţia pentru protecţia drepturilor invalizilor şi veteranilor Echitate”, Hrenova El., fostă comunistă şi actuală socialistă, a chemat în instanţă Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong, sub pretextul că emblema şcolii chinezeşti de autoîmbunătăţire după principiile adevăr, compasiune şi toleranţă ar avea o conotaţie extremistă şi ca urmare activitatea Asociaţiilor urmând a fi dizolvată.

În regim de ”urgenţă” pe 20.01.2014, Judecătoria Buiucani, judecător D. Dulghieru, a admis cerinţele reclamantului şi a dispus întroducerea simbolului "Falun" în Registrul materialelor cu caracter extremist. Pe data de 02.04.2014, Curtea de Apel Chişinău, judecători V. Pruteanu, A. Minciună şi Iu. Cimpoi au respins apelurile depuse de Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong şi de către Ministerul Justiţiei şi au menţinut în vigoare hotărârea primei instanţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe