Iliescu, reactivat: "Este momentul să încetăm să căutăm vinovaţi"

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, fostul preşedinte Ion Iliescu susţine, într-o postare pe blogul său, că ”este momentul să încetăm să căutăm vinovaţi”.

"România s-a schimbat mult în ultimii treizeci de ani. Şi, cu toate greşelile, şi eşecurile, schimbarea a fost una în bine. Binele nu este nici atât de mare, precum ni-l dorim, dar nici atât de mic pe cât ne place să spunem. Binele este operă colectivă, aşa cum Revoluţia şi schimbările care au însoţit-o au fost operă colectivă. Este momentul să încetăm să căutăm vinovaţi în orice situaţie în care este nevoie de soluţii. Să ne asumăm responsabilităţi, ca nişte cetăţeni conştienţi de drepturile, libertăţile şi obligaţiile noastre", susţine Ion Iliescu.

În expunerea sa, Iliescu mai susţine că Revoluţia a fost un moment de violenţă socială şi că a trebuit să se încheie violent un capitol al "totalitarismelor româneşti început odată cu instaurarea dictaturii regale".

"Da, Revoluţia Română a fost un moment de violenţă socială, care are explicaţiile lui, despre care am vorbit nu o dată. Istoria nu a fost clementă cu România, şi trebuie să spunem lucrurile acestea, dacă vrem să înţelegem de ce a trebuit să încheiem violent un capitol de istorie, cel al totalitarismelor româneşti, început, din păcate, tot violent, odată cu instaurarea dictaturii regale, în 1938, dictatură pregătită de multe şi variate încălcări ale drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, care au avut ecouri puternice în epocă. De fapt, întreaga perioadă interbelică a fost marcată de violenţă socială, dominată de sărăcie şi de consecinţele Marii Crize economice din perioada 1929-1933", scrie Iliescu.

Părintele FSN-ului (cel din care s-a născut PSD-ul de azi) mai susţine că România a ieşit violent din comunism pentru că nu exista o alternativă politică la regimul existent.

"Revine permanent în discuţie acest fapt, anume că noi am ieşit violent din comunism, că pentru a ne recâştiga libertatea a fost nevoie de jertfa unor oameni. Da, ceea ce s-a întâmplat în jurul nostru, în anul 1989, a contrastat cu situaţia din ţara noastră: toate ţările foste comuniste au avut parte de o schimbare paşnică de sistem. De ce noi am fost excepţia? Motivul este simplu, dar în acelaşi timp extrem de complicat, şi el explică multe dintre evenimentele care au urmat prăbuşirii ceauşismului. Este vorba despre lipsa unei alternative politice la regimul existent. Nu pentru că n-ar fi avut cine s-o construiască, încercări au fost, şi de natură politică, şi de natură civică, şi de natură sindicală", scrie Iliescu.

Nu în ultimul rând, într-o Românie în care mamele care-şi plâng copiii căzuţi la Revoluţie n-au văzut încă vinovaţii ajunşi după gratii, Iliescu pledează pentru "solidaritate" şi "democraţie funcţională" şi acuză că avem partide "totalitare, intolerante cu diversitatea ideilor"

"Suntem dezbinaţi, uitând că solidaritatea a fost arma în lupta cu totalitarismul. Avem nevoie mai mult ca oricând de solidaritate socială şi naţională. Toate aceste probleme se pot rezolva doar dacă rămânem o democraţie funcţională, şi fiecare îşi face datoria de cetăţean. Refuzul politicii este o falsă soluţie. El nu va face decât să accentueze criza democraţiei. Din păcate, spiritul civic este marele absent al ultimilor ani, care coincid cu cea mai gravă degradare a vieţii politice. Să nu ne iluzionăm: nu vom avea o democraţie funcţională cu partide care sunt, în tot ceea ce fac, şi în modul în care se raportează la societate, totalitare, intolerante cu diversitatea ideilor şi proiectelor politice."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne