Imaginea falsă a lui Hillary: campioana oamenilor simpli, plătită cu milioane de dolari pentru discursuri

Hillary Clinton
Hillary Clinton (Yana Paskova/Getty Images)

Fostul secretar de stat Hillary Clinton a intrat în cursa pentru Casa Albă cu promisiunea că va fi apărătoarea americanilor simpli şi a clasei de mijloc. În realitate, familia Clinton este însă una dintre cele mai bogate din SUA. Numai dintr-o prelegere, Clintonii câştigă de 10 ori mai mult decât venitul mediu anual al unei familii americane. Ipocrizia nu se opreşte aici.

Potrivit revistei Spiegel, Hillary şi Bill Clinton au câştigat din ianuarie 2014 cel puţin 30 de milioane de dolari, dintre care 25 de milioane au fost obţinute din 100 de discursuri plătite. Restul banilor ar proveni din vânzarea cărţii fostei prime doamne ”Hard Choices” publicată în luna iunie.

Hillary se consideră campioana oamenilor simpli, dar aparţine tocmai celor din vârf, care au provocat criza financiară. Ea încearcă să se prezinte ca o femeie din popor, care empatizează cu americanii simpli afectaţi de tot mai puternicele inegalităţi sociale, dar averea Clintonilor se ridică la cel puţin 11,3 milioane de dolari, fără a include aici locuinţele pe care nu trebuie să le declare. Dacă mai punem la socoteală şi sumele uriaşe pe care le varsă guverne străine şi mari corporaţii către Clinton Global Iniţiative şi Clinton Foundation, se vede clar contrastul uriaş dintre ceea ce vrea să pară Hillary, protectoarea ”everyday Americans” şi ceea ce este cu adevărat, parte a unei elite supra-privilegiate care n-are nicio legătură cu situaţia oamenilor simpli.

Ipocrizia nu se opreşte însă aici. După ce s-a încheiat mandatul lui Bill Clinton, Hillary a afirmat că ea şi soţul ei erau total faliţi, în condiţiile în care, potrivit estimărilor agenţiei de presă AP, Bill Clinton a câştigat peste 50 de milioane de dolari din discursuri şi participări la diferite evenimente între 2009 şi 2012, iar soţia sa era deja secretar de stat.

Potrivit ”New York Times”, recordul stabilit de Bill Clinton a fost de 500.000 de dolari pentru o apariţie, în timp ce consoarta sa a ajuns la 350.000 de dolari. Mai mult, Hillary ar fi obţinut 100.000 de dolari pentru un discurs transmis prin satelit. Cum pot aceşti oameni atunci să înţeleagă cum trăiesc şi câştigă bani americanii obişnuiţi? N-au cum şi nici nu vor.

Greşelile Fundaţiei

Hillary Clinton încearcă să se prezinte ca o femeie din popor, care empatizează cu americanii simpli afectaţi de tot mai puternicele inegalităţi sociale, dar averea Clintonilor se ridică la cel puţin 11,3 milioane de dolari.

Dincolo de sumele uriaşe încasate din discursuri şi apariţii, Hillary mai are o problemă serioasă legată de Clinton Foundation, care-i afectează credibilitatea. Ea a recunoscut că ”a făcut greşeli în rapoartele financiare şi bilanţurile acesteia”. Potrivit presei, sumele donate Fundaţiei de diferite guverne au fost amestecate în mod eronat cu alte donaţii.

Hillary Clinton s-a retras de curând din funcţia de vicepreşedinte a Fundaţiei pentru a candida la preşedinţia SUA, fără a fi afectată de potenţiale scandaluri. Prea târziu însă deoarece o carte apărută în luna mai ”Clinton Cash” susţine că fostul secretar de stat se afla într-un flagrant conflict de interese. Autorul Peter Schweizer o acuză pe Hillary că a făcut lobby în perioada mandatului său 2009-2013 pentru interesele unor guverne străine şi mari companii din SUA şi alte ţări, iar acestea au vărsat în schimb donaţii uriaşe către Fundaţie.

Citiţi şi: Hillary revine: ”mama” corporaţiilor se vrea campioana oamenilor obişnuiţi

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.