Imagini din satelit ar putea indica locul prăbuşirii zborului malaezian MH370

O nouă analiză a imaginilor surprinse din satelit după dispariţia zborului malaezian MH370 în 2014 ar putea ajuta la rezolvarea misterului ce planează asupra acelei tragedii aeriene.
Avion al companiei aeriene Malaysia Airlines.
Avion al companiei aeriene Malaysia Airlines. (Wikipedia.org)

Cercetătorii de la Geoscience Australia şi Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) au examinat imaginile realizate de serviciul militar de informaţii francez la două săptămâni după ce avionul malaezian a dispărut cu 239 de oameni la bord în 8 martie 2014.

Cercetătorii au folosit imaginile pentru a identifica 12 „obiecte posibil create de om” care pluteau în Oceanul Indian la mică distanţă în afara zonei iniţiale de căutare, zona unde s-a crezut iniţial că s-a prăbuşit avionul.

Obiectele puteau să fie rămăşiţe ale avionului de pasageri Boeing 777, care a dispărut de pe radarul serviciului de control aerian după ce a decolat din Kuala Lumpur, Malaezia, pe ruta Beijing, China.

Căutările efectuate începând cu 2014 au fost coordonate de Australia, Malaezia şi China şi au costat 160 milioane de dolari, dar până acum s-au dovedit inutile, nefiind găsit avionul. În luna ianuarie a acestui an s-a luat decizia suspendării scanării fundului mării până la găsirea de noi dovezi.

CSIRO a precizat că noua sa analiză arată „cu o precizie şi siguranţă fără precedent” că avionul s-a prăbuşit în mare, la nord-est de o zonă din largul coastei australiene, care a fost cercetată anterior.

Imaginile din satelit au fost realizate în 2014 dar au fost trimise agenţiei australiene doar în luna martie a acestui an pentru a fi examinate.

Analiza lor a descoperit că cele 12 obiecte observate în imaginile din satelit au fost „probabil făcute de om”, deşi nu au putut spune cu siguranţă că acestea aparţineau avionului dispărut.

Raportul lor concluzionează: „Această analiză indică un grup de obiecte probabil create de om în imaginea nord-estică (PHR_4), realizată în 23 martie 2014, dar nu se poate determina dacă este vorba de rămăşiţe ale avionului”.

David Griffin, oceanograf şi autor principal al raportului CSIRO, a declarat pentru Reuters că, în cazul în care obiectele zărite în imaginile din satelit sunt autentice, atunci acest lucru susţine o analiză anterioară care a indicat că zona prăbuşirii ar fi fost situată la nord de regiunea cel mai intens cercetată.

Griffin a precizat: „Totul se potriveşte atât de perfect, încât singurul lucru care lipseşte este dovada că acelea sunt de fapt bucăţi din avion”.

El a adăugat: „Ar putea fi vorba de un indiciu foarte bun. Iar dacă ai de gând să faci căutări, atunci ar trebui să fii absurd să ignori acest potenţial indiciu”.

Guvernul australian a susţinut că raportul nu este suficient de precis pentru a lansa o nouă căutare.

Ministrul australian al Transporturilor, Darren Chester, a declarat că noua analiză „nu oferă dovezi noi care să conducă înspre o poziţie precisă” în care s-ar fi aflat MH370.

Adjunctul ministrului malaezian al Transporturilor, Aziz Kaprawi, a declarat că aşteaptă ca autorităţile australiene să ofere informaţii suplimentare.

Kaprawi a adăugat că Malaezia nu a renunţat la căutări şi a convocat o reuniune cu autorităţile australiene şi chineze pentru a discuta o ofertă din partea unei companii private de explorare a fundului mărilor, Ocean Infinity, în vederea reluării căutărilor.

Malaezia a declarat în luna aceast că Ocean Infinity s-a oferit să efectueze căutările gratis şi că doreşte să fie plătită doar dacă va fi găsit avionul.

Compania, cu sediul în Texas, a precizat pe website-ul său că are cea mai avansată flotă de vehicule subacvatice autonome pentru cartografierea şi cercetarea fundului mărilor.