Imagini dureroase în Indonezia: un urangutan se confruntă cu un excavator care-i distruge habitatul (video)

Potrivit International Animal Rescue, populaţia acestor maimuţe de pe insula Borneo a scăzut cu peste 50% în ultimii 60 de ani
Urangutan
Urangutan (International Animal Rescue)

Scena, înregistrată pe insula Borneo (Indonezia), este înfricoşătoare. Un urangutan merge pe trunchiul unui copac doborât. Se îndreaptă spre excavatorul care taie copacii. Când încearcă să se confrunte cu maşina imensă, cade la pământ. Habitatul său este complet distrus şi maimuţa, disperată, caută un refugiu.

Aceste imagini au fost înregistrate în 2013 şi doar în această săptămână au fost difuzate de International Animal Rescue, o organizaţie mondială de apărare a animalelor. Pe reţelele sociale, organizaţia a scris: "Acest urangutan disperat caută în mod frenetic un refugiu în faţa puterii distructive a buldozerului, o maşină care a decimat deja totul în jurul său".

Populaţiile de urangutani de pe insula Borneo au scăzut cu peste 50% în ultimii 60 de ani, potrivit studiului efectuat de International Animal Rescue. În plus, habitatul său a fost redus cu cel puţin 55% în ultimii 20 de ani. Organizaţia susţine că, în ciuda multor obstacole, a reuşit să pună în siguranţă urangutanul, dar avertizează, de asemenea, că "aceste scene devin din ce în ce mai frecvente în Indonezia. Defrişarea a cauzat scăderea populaţiei, habitatele sunt distruse şi mor de foame. Este o situaţie critică".

Organizaţia International Animal Rescue se ocupă cu transferarea urangutanilor cărora le-a fost distrus habitatul în zone sigure de păduri protejate. De asemenea, salvează şi îngrijesc micuţii urangutani care au fost separaţi de mamele lor, deoarece, de multe ori, aceste exemplare sunt vândute ilegal ca animale de companie.

Publicarea acestor imagini a fost făcută pe 5 iunie, mai precis cu ocazia celebrării Zile Mondiale a Mediului. A fost însoţită de un mesaj: "Plantaţi un copac şi ajutaţi-ne să reconstruim şi să protejăm habitatul preţios al urangutanilor".

Sursă: International Animal Rescue