Imagini şocante ale copiilor care extrag cobaltul, unul dintre metalele folosite pentru bateriile dispozitivelor electronice (video)

Copiii sunt exploataţi în Congo pentru a extrage cobalt, unul dintre metalele folosite pentru bateriile dispozitivelor electronice.
Copii
Copii (Print screen YouTube)

Cei mai mulţi dintre noi folosesc telefonul mobil şi/ sau laptopul. Ce ştim însă despre materialele din care sunt produse componentele acestora? Unul dintre ele este cobaltul, indispensabil pentru producerea bateriilor dispozitivelor electronice.

Fără Congo nu există baterii

În aşa-numita Centură de Cupru a Republicii Democratice Congo se găsesc cele mai mari depozite de cobalt din lume. În general, acesta este obţinut ca produs secundar din tratarea minereurilor de cupru şi staniu, mai mult de jumătate din producţia mondială provenind din această zonă.

Dar, în ciuda bogăţiei sale imense, ţara africană este una dintre cele mai sărace din lume şi unul dintre locurile de pe planetă în care exploatarea copiilor prin muncă este un lucru obişnuit.

Se estimează că aproximativ 40.000 de copii lucrează în minele din Republica Democratică Congo pentru a extrage cobalt sau coltan, esenţiale pentru fabricarea telefoanelor mobile.

În această muncă, inhalarea prafului toxic care rezultă din zdrobirea mineralelor poate provoca afecţiuni pulmonare mortale. Pe lângă faptul că lucrează 10 sau 12 ore pe zi în condiţii dure, mulţi dintre aceşti copii sunt analfabeţi, nu ştiu să scrie sau să citească. Şi totul la lumina zilei, sub ochii indulgenţi ai marilor companii şi, de fapt, sub ochii noştri.

Cobaltul este cel mai râvnit mineral al anului, un metal pe care investitorii îl stochează şi de care au nevoie companiile mari de tehnologie. Cu orice preţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură