Împins la colţ, Putin anunţă că economia Rusiei îşi va reveni în 2 ani


Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă de sfârşit de an, că actuala criză economică rusă ar putea dura 2 ani, adăugând că Vestul “doreşte să înlănţuie ursul.”

În cadrul conferinţei, preşedintele rus a răspuns unor întrebări legate de redresarea economică, viaţa personală, criza ucraineană sau relaţiile Rusiei cu Occidentul.

În centrul atenţiei a fost declinul dramatic al rublei, Putin declarând că economia ţării s-ar recupera mai uşor dacă factorii externi s-ar schimba în mai bine. Guvernul rus şi Banca Centrală conlucrează pentru a rezolva criza economică curentă, a adăugat Putin, deşi unele dintre măsurile lor au fost cam întârziate.

“Factorii economici externi au un impact, în principal preţul la petrol şi gaz. Cred că Banca Centrală şi Guvernul iau măsurile potrivite”, a spus Putin.

Economia se îndreaptă spre recesiune, fiind lovită o “furtună puternică” formată din preţuri reduse la petrol, sancţiuni vestice şi probleme economice globale.

Putin a estimat că sancţiunile vestice impuse Rusiei sunt responsabile pentru aproximativ 30% dintre probleme înfruntate de rublă, care a scăzut cu aproximativ 45% în faţa dolarului în acest an.

“Dacă situaţia se desfăşoară în mod nefavorabil, ne vom modifica planurile. Dar fără niciun dubiu, trebuie să reducem unele cheltuieli. Creşterea economiei globale va continua şi economia noastră va ieşi din situaţia curentă”, a declarat Putin.

Întrebat de un jurnalist dacă situaţia curentă este un rezultat a ceea ce se întâmplă în Crimeea anexată, Putin a răspuns folosind metafore. “Uneori mă gândesc, că poate ei [vesticii] vor lăsa ursul să mănânce afine şi miere în pădure, că poate îl vor lăsa în pace”, a declarat liderul rus, făcând referire la renumit simbol al Rusiei.

“Dar ei nu fac asta. Deoarece ei încearcă mereu să pună ursul în lanţuri şi de îndată ce reuşesc acest lucru îi vor tăia ghearele şi colţii. După aceea, ursul nu mai este necesar. El va deveni un animal împăiat”, a adăugat Putin.

Întrebat de un corespondent al BBC, John Simpson, dacă ar dori să transmită Vestului că el nu doreşte acest nou Război Rece, Putin a răspuns: “Spuneţi că Rusia a creat această tensiune. Bineînţeles că am contribuit la ea dar numai într-o anumită măsură. Ne protejăm interesele într-o manieră mai dură.”

Deşi Putin insistă că este mai mult vina Vestului pentru toată această situaţie explozivă în regiune, tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-a produs numai după ce liderul rus s-a opus încheierii acordului de parteneriat cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a fentat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite de violenţa jandarmilor ucraineni, care au generat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri care au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine secesioniştii din est şi să anexeze Crimeea, lucru ce a atras sancţiunile occidentale.

De asemenea, Putin a declarat că acest conflict ar trebuit rezolvat pe cale paşnică şi nu prin blocaje economice şi cu ajutorul forţelor armate.

Dar, în ciuda tonului împăciuitor al liderului rus, Kievul şi aliaţii săi vestici declară că Rusia a ajutat separatiştii din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători – o acuzaţie negată de Kremlin.

Situaţia este cu atât mai complicată cu cât armata rusă şi-a intensificat operaţiunile în spaţiul aerian internaţional din zona Baltică, atrăgând asupra Moscovei o serie de critici datorită unor incidente în care avioane militare ruseşti au zburat prea aproape de avioanele civile – riscul pentru coliziuni a fost cu atât mai mare cu cât avioanele ruseşti şi-au închis dispozitivele de semnalizare şi urmărire.

Mai mult, preşedintele american Barack Obama s-a decis să semneze o nouă lege aprobată de Congres, în baza căreia Statele Unite vor furniza arme către guvernul din Kiev şi vor aplica noi sancţiuni împotriva Rusiei datorită activităţilor sale în Ucraina.

Iniţial, Obama a declarat că are reţineri în privinţa semnării acestei legi dacă noile măsuri nu sunt sincronizate cu partenerii europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe