Impozitul pe cifra de afaceri, lovitură grea pentru societatea civilă

Multe cauze sociale vor rămâne fără susţinere financiară, căci numeroase companii nu vor mai putea dona sau face sponsorizări deductibile din momentul în care vor plăti impozit pe cifra de afaceri şi nu pe profit, avertizează Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.
(photos.com)

Prin introducerea impozitului pe cifra de afaceri pentru firmele cu afaceri de până la un milion de euro/an, Guvernul dă o lovitură grea societăţii civile, căci peste 80% dintre companiile cu profit din România nu vor mai putea face sponsorizări deductibile, trage semnalul de alarmă Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.

Aceasta este cea de a doua lovitură grea pe care statul o dă ONG-urilor. Potrivit legii, companiile pot să direcţioneze până la 20% din impozitul pe profit datorat Statului către diverse cauze sociale, prin sponsorizări. Nu şi microîntreprinderile, care nu au această facilitate. Or, la începutul anului 2017, prin Ordonanţa de Guvern 3/2017, au fost încadrate ca microintreprinderi toate societăţile comerciale cu o cifră de afaceri de până la 500.000 Euro, faţă de plafonul anterior de 100.000 Euro. În urma acestei ordonanţe, aproape 50.000 de companii, cu un potenţial total de sponsorizare de aproximativ 40 de milioane de Euro, au devenit supuse impozitului pe venit, şi nu pe profit, implicit pierzându-şi posibilitatea de a direcţiona o parte din impozitul pe profit către cauze sociale.

Acum, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că începând din 2018 vor fi impozitate pe baza cifrei de afaceri, şi nu a profitului, toate firmele cu cifra de afaceri până la 1 milion de Euro, ceea ce înseamnă că alte numeroase firme nu vor mai putea dona ONG-urilor.

Aceste schimbări reduc dramatic numărul de firme care puteau folosi facilitatea acordată de stat de a direcţiona o parte din impozitul pe profit către cauze sociale, prin sponsorizări, şi care puteau astfel să acţioneze imediat şi direct pentru schimbări în bine în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea, mai arată Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, în comuniatul citat de hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne