Împreună de 50 de ani, dar nu pentru eternitate. Prinţul Danemarcei nu vrea să fie îngropat alături de regină

Prinţul Henrik împreună cu soţia sa, regina Margareta a II-a a Danemarcei
Prinţul Henrik împreună cu soţia sa, regina Margareta a II-a a Danemarcei (wikipedia.org)

Prinţul Henrik, Prinţ Consort al Danemarcei (Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat; n. 11 iunie 1934), soţul reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a declarat că nu vrea să fie îngropat alături de soţia sa, fiind „nefericit” deoarece nu a fost niciodată numit Rege Consort.

Henrik are 83 de ani şi s-a căsătorit cu regina în 1967: atunci a asumat titlul nobiliar de Prinţ Consort, dar a rămas doar cu acesta chiar şi după ce soţia sa a devenit regină, în 1972 după moartea tatălui său Federico IX.

Anul trecut Henrik a renunţat, de asemenea, şi la titlul de Prinţ Consort, iar de atunci participă la puţine angajamente publice şi îşi petrece cea mai mare parte a timpului în Franţa, deşi în mod oficial încă locuieşte cu soţia sa.

Lene Balleby, purtătorul de cuvânt al Royal Danish House, a declarat pentru tabloidul BT: „Nu este un secret faptul că prinţul a fost nefericit timp de mai mulţi ani pentru rolul şi titlul care i-au fost alocate în monarhia daneză. Această dezamăgire a crescut mai mult în ultimii ani. Pentru prinţ, decizia de a nu fi îngropat alături de regină este consecinţa naturală a faptului că nu a fost tratat ca un egal de soţia sa, neobţinând titlul şi rolul pe care le dorea”.

Henrik şi Margaret, în vârstă de 77 ani, ar fi trebuit să fie îngropaţi într-un sicriu făcut pentru ei în Catedrala Roskilde, situată în oraşul Roskilde, pe insula Zealand, Danemarca.

Cuplul are doi copii, prinţul moştenitor Frederik şi prinţul Joachim.

Mai multe informaţii: The Guardian