În Beijing, ‘Big Brother’ instalează sute de mii de camere video

Un sistem de supraveghere video ce împăienjeneşte Beijingul a transformat oraşul într-un coşmar orwellian. Populaţia Chinei este urmărită de o reţea imensă care vizează controlul comportamentului oamenilor pe străzi.
Un lucrător reglează camere de securitate în Piaţa Tiananmen din Beijing pe 30 septembrie 2014
Un lucrător reglează camere de securitate în Piaţa Tiananmen din Beijing pe 30 septembrie 2014 (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Un sistem de supraveghere video ce împăienjeneşte Beijingul a transformat oraşul într-un coşmar orwellian.

Poliţia din Beijing a declarat că a montat camere video la "fiecare colţ" de stradă, iar echipamentele au fost instrumentate de peste 4.300 de ofiţeri instruiţi pentru a putea acoperi "100% din suprafaţa capitalei" în timpul vacanţei de o săptămână cu ocazia comemorării fondării Republicii Populare Chineze la 1 octombrie, potrivit unei declaraţii făcute de Biroul de Securitate Publică din Beijing.

Evident, camerele de spionaj au rămas montate şi după data respectivă.

Sutele de mii de camere video montate pe stâlpii de iluminare, semafoare şi stâlpii de electricitate au monitorizat zonele cu trafic intens, precum pieţele, mall-urile, parcurile şi staţiile de autobuz.

Regimul comunist chinez promovează campania recentă de spionaj ca pe un efort de a reduce activităţile criminale. Dar creşterea supravegherii de stat poate şi a fost folosită în scopul mai obişnuit pentru regimurile comuniste - de reducere la tăcere a dizidenţilor chinezi şi a grupurilor persecutate.

Partidul Comunist Chinez a organizat mai întâi un program de supraveghere la nivel naţional numit "Skynet" în 2005, potrivit unui raport al instituţiei Radioului Public Naţional. Sute de mii de camere de securitate au fost instalate la vedere în locuri publice, în mai multe provincii.

În Beijing, au existat peste 300.000 de camere instalate pentru Jocurile Olimpice din 2008, fără a le număra pe cele instalate în taxiuri, potrivit publicaţiei Ming Pao, un ziar din Hong Kong. Doi ani mai târziu, numărul lor a crescut la 400.000. În luna mai, poliţia din capitală a instalat încă 30.000 de camere de supraveghere.

"Suntem acum complet acoperiţi de "Skynet", care este o reţea imensă care vizează controlul comportamentului oamenilor pe străzi," a declarat pentru radiodifuziunea nonprofit Radio Free Asia, Hu Jia, un disident chinez care locuieşte în Beijing.

Supravegherea publică a fost mult timp folosită de regimul comunist pentru urmărirea şi combaterea dizidenţilor, activiştilor, societăţii civile şi minorităţilor etnice şi religioase persecutate. Camerele de supraveghere video sunt dotate cu tehnologie de recunoaştere facială, ceea ce face mai uşoară identificarea persoanelor vizate de autorităţile chineze.

De exemplu, staţiile de tren din Beijing sunt dotate cu tehnologii de supraveghere care identifică feţele practicanţilor Falun Gong vizaţi de forţele de securitate locale, conform sitului Minghui, care monitorizează persecuţia pornită de Partidul Comunist împotriva aderenţilor Falun Gong.

Însă China nu spionează doar Falun Gong şi alte grupuri pe care le etichetează ca fiind "subversive". În 2014, un site din Vancouver care transmite ştiri despre China a arătat că regimul comunist are un program de supraveghere secret numit "Big Intelligence" care presupune colectarea de date cu caracter personal precum şi monitorizarea întregii populaţii din China.

Regimul chinez intenţionează să importe modelul "100% supraveghere", din Beijing în toată China, până în 2020, potrivit BBC.

Julieta Song a contribuit la acest articol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe