În ce mai investeşte statul: milioane de euro pentru "un organism dubios", relicvă din perioada URSS

PDS şi ALDE au decis, prin reprezentanţii lor în Parlament, ca România să investească 4 milioane de euro într-un bancă "relicvă din perioada URSS", acuză deputatul USR Matei Dobrovie.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

România vrea să dea 4 milioane de euro pentru majorarea capitalului unei obscure Bănci Internaţionale de Investiţii cu sediul la Moscova, "o relicvă din perioada URSS", avertizează deputatul USR Matei Dobrovie, indignat de faptul că majoritatea PSD/ALDE, sprijinită de UDMR a votat o lege privind participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii. Actul normativ e trimis preşedintelui Iohannis spre promulgare.

În opinia deputatului USR, această iniţiativă legislativă arată că PSD are alte idei de orientare strategică a României decât apropierea de Vest, de nucleul dur al Uniunii Europene şi de Statele Unite.

Potrivit lui Dobrovie, România nu are niciun beneficiu din participarea la "această bancă dubioasă" care are sediul la Moscova şi este condusă de Nikolai Kosov, un personaj controversat care a fost deja expus în investigaţia Panama Papers pentru deţinerea mai multor companii fantomă.

"Nu avem niciun câştig din creşterea ponderii de vot, mai ales că aceasta nu va duce decât la predominanţa Rusiei în acest organism.

Nu avem niciun interes să participăm la un format în care suntem într-o companie selectă alături de Vietnam, Rusia, Mongolia şi aşa mai departe. Nu ne aduce absolut niciun avantaj.

Nu a ştiut să explice nici Comisia pentru buget/finanţe care sunt avantajele participării la această bancă.

Nu facem decât să mai dăm nişte bani aiurea, pentru nişte orientări pe care nu ni le dorim. Dacă colegii de la PSD îşi doresc o apropiere de Rusia sau, oricum, de zona estică, noi nu ne dorim acest lucru.

Nu vedem niciun beneficiu, în afară de această mărire a drepturilor de vot care, practic, nu înseamnă nimic, într-un organism, repet, dubios, care îşi are originea, în anii ’ 60, o perioadă de tristă amintire", a declarat Dobrovie de la Tribuna Parlamentului.

Deputatul USR mai acuză guvernul PSD-ALDE că ignoră faptul că Rusia a încălcat şi încalcă grav dreptul internaţional, prin anexarea Crimeei şi prin destabilizarea estului Ucrainei şi reaminteşte că participarea la "banca dubioasă" nu este prima astfel de iniţiativă.

"România mai participă şi la Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Convenţia privind decontările multilaterale în ruble transferabile. În cadrul Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor am cerut explicaţii clare reprezentantului Ministerului Finanţelor Publice, în legătură cu beneficiile pe care le-a obţinut România, până acum, din această participare la o bancă fantomatică. Acesta nu a fost în stare să ne spună decât că nu s-au înregistrat mari beneficii. Totuşi, proiectul de Lege pentru ratificarea Protocolului a fost aprobat de majoritatea PSD-ALDE.

Ca urmare, mă întreb: Este oare această bancă un paravan prin care Rusia vrea să exercite control diplomatic în unele ţări UE care se îndepărtează tot mai mult de valorile europene?!

Indiferent de răspuns, locul României nu este alături de Rusia şi de băncile ei obscure, ci alături de nucleul Uniunii Europene", concluzionează Dobrovie.