În cercul neolitic de la Avebury apare un pătrat secret


Avebury
Avebury (University of Southamton)

Arheologii de la University of Leicester şi University of Southamton au descoperit un monument pătrat şi se pare unic, sub celebrul cerc de piatră din Avebury, de acum 5.000 de ani.

Patrimoniu Mondial al UNESCO, Avebury este un monument neolitic de tip henge, format din trei cercuri de piatră, situat în apropierea satului Avebury din Wiltshire, aflat în sud-vestul Angliei. Unic printre monumentele megalitice, Avebury conţine cel mai mare cerc de piatră din Europa (are un diametru de 330 de metri şi iniţial avea aproximativ 100 pietre mari) şi este unul dintre cele mai bine cunoscute locuri preistorice din Marea Britanie.

Construit în jurul anilor 2600 î.Hr., în timpul neoliticului sau în "noua epocă de piatră", monumentul cuprinde un henge (cerc) mare de piatră exterior (prevăzut şi cu un şanţ); cerc exterior în care se află două cercuri separate, de piatră, mai mici. Scopul său original este necunoscut, deşi arheologii cred că a fost cel mai probabil utilizat pentru o anumită formă de ritual sau ceremonie.

O echipă de cercetare a folosit o combinaţie între un studiu de rezistenţă a solului şi un radar penetrant pentru a investiga cercul de piatră.

Mark Gillings, director academic şi lector de Arheologie de la University of Leicester, a declarat: „Cercetările noastre au relevat megaliţi necunoscuţi în celebrul cerc de piatră din Avebury, am detectat şi cartografiat o serie de pietre preistorice care au fost ascunse ulterior de altele probabil distruse în timpul secolelor XVII şi XVIII. Împreună, acestea dezvăluie un surprinzător şi aparent unic monument pătrat megalitic în cadrul cercurilor Avebury, care are potenţialul de a fi una dintre primele structuri din acest loc remarcabil”.

Avebury a fost un obiectiv considerabil, de interes arheologic, încă din secolul al XVII-lea. Descoperirea de noi megaliţi în interiorul monumentului a fost, prin urmare, o mare surpriză, menţinând necesitatea unor noi cercetări arheologice ulterioare în acest sit.

Joshua Pollard, de la University of Southamton, a relatat într-o declaraţie: „Programul nostru de studiu geofizic a scos la iveală un pătrat de megaliţi de aproximativ 30 de metri lăţime care închid un obelisc. Cercurile megalitice sunt bine cunoscute încă din momentul în care a fost construit Avebury, în Epoca Neolitică Târzie (al treilea mileniu î.Hr.), dar construcţiile megalitice pătrate de acest gen sunt foarte neobişnuite”.

Arheologii care au întreprins munca cred că structura pătratului megalitic ar putea fi comemorarea şi monumentalizarea poziţiei unei case din Neoliticul timpuriu, probabil fundaţia unei părţi a acesteia.

Referinţe bibliografice: University of Southamton: ‘Secret square’ discovered beneath world-famous Avebury stone circle, Avebury: Archaeologists discover ‘secret square’ beneath stone circle, Mail Online: The Avebury stone SQUARE: Mysterious monument built nearly 3,000 years ago is found hidden beneath site's Neolithic stone circle