În ciuda recesiunii din Rusia, purtătorul de cuvânt al lui Putin apare la nunta sa cu ceas de peste 600.000 USD

RM 52-01 Tourbillon cu Craniu valorează peste 750 de mii de USD
RM 52-01 Tourbillon cu Craniu valorează peste 750 de mii de USD (Captură)

Când Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, s-a căsătorit sâmbătă cu prietena sa, atenţia nu a fost concentrată în întregime pe mire sau pe minunata sa mireasă, fosta campioană la dans pe gheaţă Tatiana Navak. În schimb, ceasul scump de mână al lui Peskov este cel care a atras cea mai mare atenţie, conform International Business Times.

Într-o fotografie în care cei doi soţi se sărutau, pe încheietura mâinii drepte a lui Peskov se putea vedea un ceas Richard Mille RM 52-01, în valoare de cel puţin 620.000 de dolari. Activistul din opoziţie Alexei Navalni a postat duminică în repetate rânduri pe Twitter o imagine cu modelul şi valoarea ceasului, alături de o versiune mărită a ecranului care formează fundalul feţei ceasului.

Un astfel de ceas costă aparent de 4 ori cât salariul anual al lui Peskov. Ceasul nu a fost inclus în declaraţia lui Peskov privind venitul şi proprietăţile, a raportat duminică Global Voices. Ceasul nu a fost prezentat oficial nici ca un dar, însemnând că, cel puţin public, rămâne un mister de unde a obţinut Peskov ceasul sau cum l-a achiziţionat.

Venitul anual al lui Peskov nu este clar, deşi în luna februarie, Putin a redus salariile administraţiei sale cu 10%, a raportat Reuters.

Nunta în sine a fost raportată de asemenea ca fiind exagerată, în condiţiile în care a avut loc în cel mai scump hotel din Soci, Rusia, unde preţul unei camere variază între 580 şi 3.250 de dolari pe noapte.

În 2012, într-un raport intitulat “Viaţa unui sclav pe galeră”, liderii opoziţiei ruse au descris avioanele şi maşinile de lux care formau o parte din beneficiile obţinute de Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei. Putin a avut 12 elicoptere, 4 iahturi mari şi un avion prezidenţial care se numără printre cele 43 de avioane a căror valoare era de 1 miliard de dolari, a raportat New York Times.

În plus, lui Putin se părea că îi plac ceasurile de mână scumpe – 11 la număr – cu o valoare totală de 687.000 de dolari, de şase ori cât salariul prezidenţial la acea vreme.

Peskov a declarat în aprilie că Rusia se luptă în mod constant şi serios cu corupţia existentă în ţară.

Totuşi, organizaţia anticorupţie Transparency Internaţional a acordat Rusiei scorul de 27 din 100 pe Indicele său al Corupţiei Percepute pentru anul 2014, ocupând locul 136 din cele 175 de ţări incluse în raport.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.