În Finlanda nu există persoane care dorm pe străzi. Cum a fost soluţionată această problemă

Oraşe mari, cum ar fi Roma, Milano, Londra, Berlin, Paris şi altele, din ţările cele mai prospere din Europa nu au reuşit să rezolve problema persoanelor fără adăpost.

Sărăcia este cea mai crudă formă de violenţă
Sărăcia este cea mai crudă formă de violenţă (Facebook.com)

Imaginea oamenilor care dorm pe stradă este încă prezentă în ţări dezvoltate care, în ciuda sistemelor lor de asistenţă socială robuste, nu reuşesc să elimine acest fenomen.

Finlanda este însă o excepţie. Aceasta este singura naţiune din Uniunea Europeană care a soluţionat în mod eficient problema persoanelor fără adăpost.

Problemă internaţională

Federaţia Europeană a Organizaţiilor Naţionale care lucrează cu persoanele adulte fără adăpost (European Federation of National Organisations working with the Homeless / FEANTSA) a constatat că toate naţiunile UE, cu excepţia Finlandei, se confruntă cu o criză a lipsei de adăposturi disponibile pentru persoane deosebit de vulnerabile.

O anchetă parlamentară efectuată de Marea Britanie a constatat, de exemplu, că numărul persoanelor fără adăpost din Anglia a crescut cu 30% între 2014 şi 2015.

FEANTSA a estimat că în Danemarca numărul tinerilor fără adăpost a crescut cu 75% din 2009. În Atena, capitala Greciei, aceeaşi organizaţie estimează că una din 70 de persoane doarme sub cerul liber.

Cum a abordat Finlanda cu succes această problemă

Strategia de ajutor oferită de naţiunea nordică persoanelor fără adăpost este generoasă, dar a funcţionat.

Unele ţări le oferă persoanelor fără adăpost soluţii temporare pentru locuinţe. În schimb, Finlanda le dă încă de la început apartamente stabile, fără constrângeri majore şi, ulterior, le oferă ca însoţitori lucrători sociali care să-i ajute să-şi refacă stilul de viaţă în domenii cum ar fi abuzul de droguri şi şomaj.

„Am început prin a le da un apartament cu contract, cu aceleaşi drepturi ca pentru un chiriaş normal. Şi apoi, dacă au nevoie de mai mult, li se oferă sprijinul“, a declarat pentru BBC Juha Kaakinen, director al Fundación Y, care a pus la dispoziţie 16.300 de case persoanelor fără adăpost în Finlanda.

Fundaţia susţine că această abordare de a le oferi locuinţe permanente este mai eficientă decât adăposturile temporare folosite în multe alte ţări, iar acest program evită costuri sociale majore.

„Mulţi dintre cei fără adăpost nu au nevoie de ajutor suplimentar. Dar este important să îl poată obţine în cazul în care au nevoie“, adaugă el.

Juha Kaakinen afirma, la postul BBC că, în Finlanda, ca peste tot în lume, există multe motive pentru care o persoană ajunge să trăiască pe stradă.

„Unul dintre ele este lipsa unei locuinţe la preţuri accesibile, iar altele sunt motive economice, de divorţ şi mulţi alţi factori, lucruri care se întâmplă în viaţa oamenilor“, precizează el. Kaakinen susţine, de asemenea, că ajutorul trebuie acordat cât mai repede posibil.

„Este adevărat că, în cazul în care aceştia rămân o lungă perioadă de timp în această situaţie pot să apară noi probleme. Prin urmare, este important să se abordeze problema cât mai curând posibil“.

În Finlanda nu există persoane care dorm pe stradă

Finlanda este mulţumită de rezultatele obţinute? Problema a fost rezolvată în mod definitiv?

„Cu siguranţă vom continua să facem eforturi în acest sens“, declară Kaakinen.

Potrivit unor estimări, în Finlanda, în 2015, se aflau aproximativ 7.000 de persoane în stare vulnerabilă din cauza lipsei unei locuinţe permanente.

„Dacă există doar o singură persoană fără adăpost în ţară, este deja prea mult. În Finlanda nu mai sunt persoane care dorm pe străzi, dar avem persoane fără adăpost care locuiesc temporar cu familia şi prietenii. Vom continua să depunem eforturi pentru a rezolva în totalitate acest fenomen“, adaugă Kaakinen .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură