În Marea Nordului va lua naştere o insulă artificială pentru a produce energie verde

Proiectul lansat de Olanda, Danemarca şi Germania va fi finalizat până în 2050. Va furniza lumină şi căldură pentru 80 de milioane de persoane din şase ţări, reducând emisiile de CO2.

Insula Wind Power Hub
Insula Wind Power Hub

Insula artificială, cu străzi, case şi copaci, un aeroport, un port şi chiar un lac, va avea instalate pe ea panouri solare şi turbine eoliene, pentru a produce energie verde. Va fi capabilă să alimenteze cu energie aproximativ 80 de milioane de persoane şi să reducă drastic emisiile de CO2 din nordul Europei. Un proiect ambiţios şi foarte concret, care va fi finalizat, potrivit prognozei, până în anul 2050 de un consorţiu de companii energetice din Olanda, Danemarca şi Germania, conform La Stampa.

Insula verde, care se va numi Wind Power Hub, va fi realizată în apele Mării Nordului, la 100 de kilometri de coasta Marii Britanii. Aceasta nu va fi construită de la zero: instalaţia off-shore din surse regenerabile de energie va fi construită pe Dogger Bank, un banc de nisip deja existent, de 17.000 kilometri pătraţi. Turbinele eoliene ale consorţiului ecologic vor apărea numai pe o suprafaţă de 4 kilometri pătraţi. Insula va fi echipată cu un număr adecvat de case pentru forţa de muncă necesară să menţină instalaţia şi va produce energie pentru şase ţări: Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Germania, Norvegia şi Belgia.

Proiectul se va realiza în 30 de ani

Acordul pentru începerea lucrărilor va fi discutat la Bruxelles, pe 23 martie a.c.. Energinet, operatorul energetic danez, speră ca oaza verde să fie terminată în termen de treizeci de ani şi să fie urmată în curând de o a doua, construită în aceeaşi zonă, pentru a mări producţia de energie din surse regenerabile. Torben Glar Nielsen, director tehnic al Energinet, a declarat pentru The Independent că "acest proiect poate părea ciudat, ceva demn de o ficţiune, dar Dogger Bank ar putea face energia eoliană din viitor mult mai economică şi mai eficientă".

Combinaţia dintre energia eoliană şi energia solară

Publicaţia Copenhagen Post a raportat costul proiectului la circa 1,1 miliarde de euro. "Energia solară şi energia eoliană - susţine Energinet - sunt complementare: există mai mult soare primăvara şi toamna şi mai mult vânt în anotimpurile mai reci şi întunecate. Un sistem energetic stabil şi eficient, în viitor, va cere să exploateze în comun soarele şi marea, ambele pe scară largă".

Desigur, statele vor trebui să se pună de acord în politicile de management al instalaţiei. Iar pentru toţi ecologiştii care citesc aceste informaţii şi planifică deja să se mute în paradisul plutitor, scăldat de soare şi bătut de vânt din Marea Nordului nu există decât un singur lucru de făcut: obţinerea unui loc de muncă pe insulă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură