În Norvegia se va construi primul tunel pentru nave mari din lume (video)

Anul viitor, 2018, Norvegia va începe construirea primului tunel naval din lume, care va permite bărcilor să evite fiordurile periculoase.

Stad skipstunnel, Norvegia
Stad skipstunnel, Norvegia

În curând navele vor avea tunelurile lor, la fel ca maşinile, cel puţin în Norvegia: ţara scandinavă va începe lucrările pentru construcţia primului tunel pentru nave din lume, care va traversa, în punctul său cel mai îngust, Peninsula Stad. De fapt, aici se întâlneşte Marea Nordului cu Marea Stadhavet şi nu fără consecinţe: mai mult de 100 de zile de furtună pe an, o combinaţie periculoasă de vânt, curenţi şi valuri. Marea Stadhavet este considerată a fi una dintre cele mai periculoase zone pentru navele care circulă de-a lungul coastei Norvegiei.

Stad skipstunnel va fi o lucrare faraonică: lung de 1,7 km, va fi înalt de aproape 46 metri şi larg de aproximativ 36 metri, permiţând astfel trecerea chiar şi a navelor foarte mari, cum ar fi feriboturile turistice de la linia Hurtigruten. Costul va fi, de asemenea, ridicat: Planul Naţional de Transport 2014-2023, a alocat deja un miliard de coroane norvegiene, echivalentul a peste 100 de milioane euro. Lucrările, care vor interesa sudul Moldefjorden, ar trebui să înceapă în 2018 şi nu va fi o lucrare pe o perioadă de timp scurtă.

Potrivit administraţiei de coastă, care va supraveghea construcţia tunelului, construcţia va necesita extragerea de 7,5 milioane de tone de rocă, cu un timp prevăzut de cel puţin patru ani. În orice caz, proiectul include, de asemenea, un pod pietonal la deschiderea spre sud, astfel încât să permită turiştilor să urmărească navele care intră şi ies din tunel. Când vremea permite, desigur.

Mai multe informaţii: The Verge: Norway wants to build the world’s first full-scale ship tunnel

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură