În pofida apropierii de Moscova, Viktor Orban nu vrea ca Ungaria să aibă graniţă comună cu Rusia

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP/Getty Images)

Ucraina nu are independenţă financiară, prin urmare este prematur să se vorbească despre o posibilă aderare a ei la Uniunea Europeană, a declarat premierul ungar Viktor Orban, într-un interviu pentru publicaţia germană Handelsblatt, în care a sugerat ca, în pofida apropierii guvernului său de Moscova, nu şi-ar dori ca Ungaria să aibă din nou graniţă cu Rusia ca în perioada comunistă.

Orban a afirmat că, în eventualitatea aderării Ucrainei la UE, 'ar trebui să ne lămurim cine va plăti 25 de miliarde de euro anual, o sumă necesară pentru a sprijini Ucraina'. 'Până când acest aspect nu va fi clarificat, problema aderării Ucrainei la UE nu poate fi pusă', a declarat el, potrivit antenei ruse a Deutsche Welle, citată luni de mass-media ucrainene.

Cu toate acestea, el şi-ar putea imagina acceptarea Ucrainei în componenţa UE într-o perspectivă medie de timp şi a spus că aceasta chiar ar fi de dorit.

Vorbind despre tensiunile dintre Rusia şi Occident, Orban a spus că o Ucraina independentă, între Ungaria şi Rusia, este în interesul ţării sale. 'Noi am avut o frontieră comună cu Uniunea Sovietică şi a trecut mult timp până când am scăpat de ea. Nu vrem să fie acolo din nou', a spus liderul de la Budapesta, menţionând că influenţa Rusiei în Europa Centrală este astăzi mult mai slabă decât în anul 2000.

În general, potrivit premierul ungar, supranumit şi 'mini-Putin' pentru derivele autoritariste în politica internă a ţării, interesul geopolitic al Budapestei poate fi descris în trei cuvinte: pace, energie şi comerţ.

Ungaria a fost virulent criticată pentru cooperarea sa cu Rusia în plan energetic, într-o situaţie internaţională extrem de tensionată, când UE şi SUA au impus sancţiuni împotriva Moscovei într-o încercare de a o determina să-şi schimbe politica în Ucraina, unde aceasta alimentează o insurecţie în estul ţării.

Budapesta susţine proiectul gazoductului South Stream al gigantului rus Gazprom, destinat să aprovizioneze Europa cu gaze naturale ruseşti ocolind Ucraina. Proiectul a fost blocat de Uniunea Europeană în cadrul sancţiunilor împotriva Moscovei pe fondul conflictului cu Kievul. De asemenea, Washingtonul a reproşat Ungariei finanţarea printr-un credit rusesc a extinderii unicei centrale nucleare ungare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe