În Republica Moldova pensiile vor fi indexate de două ori pe an

Pensionari din R. Moldova
Pensionari din R. Moldova (The Epoch Times Romania/Anşoara Chiriac)

Proiectul de lege, care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, a fost votat de către deputaţii de la Chişinău în lectura a doua. Legea urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Astfel, potrivit unui comunicat, începând cu anul viitor, pensiile vor fi indexate de două ori pe an: la 1 aprilie şi 1 octombrie. Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toţi beneficiarii, echivalent cu media indicelui preţurilor de consum pe ultimii 3 ani. Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, a căror mărime a pensiei nu depăşeşte nivelul minimului de existenţă.

Legea prevede extinderea modalităţii noi de indexare şi asupra militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne şi din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Potrivit datelor statistice ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în R. Moldova, erau înregistraţi 700 887 de beneficiari de pensii, a căror pensie medie era de 1 895,07 lei. Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400 000 de persoane primesc pensia sub minimul de existenţă.

Legislatorii promit că indexarea va genera şi creşterea alocaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi cele vârstnice.