În Rusia a fost lansat un film despre legăturile dintre Kadirov şi Putin

Tinere cecene trecând pe lângă ruine în Groznâi, 2001
Tinere cecene trecând pe lângă ruine în Groznâi, 2001 (DMITRY KOSTYUKOV/AFP/Getty Images)

Organizaţia nonguvernamentală rusă „Rusia Deschisă”, înfiinţată de Mihail Hodorkovski, a lansat filmul „Familia”, care descrie situaţia reală din Cecenia de astăzi, pe atotputernicul lider al republicii, Ramzan Kadirov şi legăturile acestuia cu autorităţile federale, inclusiv cu preşedintele rus Vladimir Putin, având în vedere că acesta îl numeşte pe Kadirov fiu.

Filmul poate fi găsit pe site-ul oficial al organizaţiei.

Pelicula propune răspunsuri la întrebări sensibile de genul - „De ce îi este frică lui Putin de Ramzan Kadirov, ce este o „armată vasală” şi cine sunt „krashniki”, cât costă un loc în unităţile „de elită” şi de ce Bulevardul Putin din Grozny nu poate fi numit Bulevardul Victoriei”.

Realizatorii filmului declară că mitul despre restaurarea Ceceniei este chiar un basm, iar „tabloul reconstrucţiei oraşului Grozny”, transmis de canalele federale, nu reprezintă decât o singură stradă – „Bulevardul Putin”, relatează LB.ua.

„Petrecând câteva zile în Cecenia, se poate afirma, cu încredere, că miliardele din ajutorul federal au fost cheltuite pe acea imagine falsă şi pe viaţa de şeic arab dusă de Ramzan Kadirov. Acest ajutor nu a ajuns la oamenii de rând,”, se menţionează în film.

Potrivit realizatorilor filmului, Grozny nu este altceva decât patru zgârâie-nori pustii, pe când restul Cecenei zace mai departe în ruine. În această ţară funcţionează un sistem complet de „colectare de tribut”, aplicat tuturor cetăţenilor, de la oameni de afaceri până la funcţionari de rând. Orice cetăţean al Ceceniei poate fi bătut, răpit sau ucis. În film mai pot fi auzite şi o mulţime de mărturii ale celor care au avut de suferit de pe urma oamenilor lui Kadirov.