În Transilvania, uneori un liliac e doar un liliac

Castelul Bran
Castelul Bran (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Nu este nimic înfricoşător în peisajul de la poalele Carpaţilor sudici, unde munţii cu vârfurile acoperite de zăpadă domină un peisaj cu dealuri 'presărate' cu turme de oi, însă pentru fanii seriei Twilight sau ai vampirilor, atracţia nu se reduce la frumuseţea naturală a locurilor, comentează un articol apărut duminică pe site-ul NPR (National Public Radio), radioul public din SUA.

Sunetele sparte ale unei case bântuite, cu imagini ale lui Dracula şi a altor vampiri, întâmpină vizitatorii pe drumul către principala atracţie turistică, Castelul lui Dracula. De fapt, este vorba de Castelul Bran, cocoţat pe un vârf, cu vedere spre oraşul Bran, iar legătura sa cu Dracula este una slabă în cel mai bun caz.

Inspiraţia pentru romanul de ficţiune al lui Bram Stoker o constituie Vlad Ţepeş, un domnitor român din secolul al XV-lea, însetat de sânge, care se pare că ar fi trecut prin această vale.

Actualii proprietari ai castelului - moştenitorii familiei regale din România - exploatează această asociere. Dincolo de mobilierul ornamentat şi de unele opere de artă care au aparţinut Reginei Maria, vizitatorii pot vedea unele elemente de recuzită din filmul 'Dracula' al regizorului Francis Ford Coppola cum ar fi costume, coliere sau sfeşnice.

Cu toate acestea, Carmen Pavel, o turistă care a venit de la Bucureşti, îmbrăcată într-un tricou pe care scrie 'toţi românii sunt vampiri', este uşor nemulţumită după ce a observat că unele părţi ale castelului au fost închise în mod inexplicabil. Cu toate acestea, într-una din camerele deschise, 'era un liliac, un liliac adevărat agăţat de tavan', povesteşte ea.

La câţiva kilometri depărtare de castel, proprietara de pensiune Katharina Kurmes pregăteşte masa de prânz pentru un grup de turişti în bucătăria sa plină şi crede că nu este nimic supranatural în aer.

'Avem destui lilieci, dar nu sunt periculoşi. Nu sunt animale care sug sângele. Desigur, avem lupi şi urşi. Acest lucru ar putea fi ciudat pentru alte persoane, dar nu şi pentru noi', explică Kurmes.

Şi dacă un vampir ar apărea la pensiune şi ar dori o cameră? Nicio problemă, afirmă proprietara. 'Atât timp cât nu ne deranjează pe noi sau ce se întâmplă în casă, ar putea primi un sicriu în pivniţă', glumeşte ea. 'Dar nu este nimic pregătit', continuă să glumească proprietara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură