Înalta Curte dezbate joi contestaţia fostei şefe DIICOT, Alina Bica, faţă de arestarea preventivă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) va dezbate joi contestaţia depusă de fosta şefă a DIICOT Alina Bica faţă de arestarea preventivă în dosarul vizând o despăgubire ilegală de zeci de milioane de euro acordată pentru un teren supraevaluat din Bucureşti de o comisie ANRP, din care aceasta a făcut parte.

Tot astăzi, instanţa supremă va judeca şi contestaţiile altor trei persoane arestate în acelaşi dosar, respectiv Emil Nuţiu, expert evaluator, Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, relatează Hotnews.

Alina Bica, Emil Nuţiu, Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în data de 22 noiembrie a.c. Decizia nu este însă definitivă iar cei patru au contestat-o la aceeaşi instanţă.

DNA s-a sesizat din oficiu pe 15 octombrie 2014 în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni de corupţie privind reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol de 13 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2. Potrivit procurorilor, în martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului respectiv cu încălcarea prevederilor legale.

Membrii comisiei au luat la cunoştinţă despre raportul de evaluare a terenului fără să constate că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

În consecinţă, statul român a fost prejudiciat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro), prin supraevaluarea terenului. Anchetatorii susţin că omul de afaceri Gheorghe Stelian ar fi împărţit cei 61 de milioane de euro cu alţi trei oameni de afaceri.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu alţi doi foşti membri ai comisiei respective - deputatul UDMR Marko Attila şi preşedintele PNL Sector 1, Sergiu Diacomatu. Tot în aceeaşi cauză a fost arestată preventiv şi şi fosta şefa a ANRP, Crinuţa Dumitrean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne