Încă trei candidaţi înscrişi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Încă trei candidaţi au fost înscrişi în cursa oficială pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă. Dintre acestea, doar candidatura Maiei Sandu a cauzat unele polemici în cadrul şedinţei Comisiei Electorale Centrale.
Sigla CEC, Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova.
Sigla CEC, Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova. (The Epoch Times)

Comisia Electorală Centrală (CEC) a admis încă trei candidaţi în cursa pentru funcţia de preşedinte după ce semnăturile prezentate de aspiranţii la prezidenţiale au fost verificate. Dintre cei trei candidaţi, doar înregistrarea candidaturii Maiei Sandu a fost marcată de unele neînţelegeri în timpul şedinţei CEC din 28 septembrie.

În cazul candidatei din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate, Comisia Electorală Centrală a declarat valide circa 22 mii de semnături din totalul de 24 970 semnături depuse pe 22 septembrie.

Înscrierea în cursă a liderului PAS însă, a fost marcată de unele neînţelegeri privind activitatea financiară a grupului de iniţiativă, fapt ce ar fi putut servi drept temei de excludere a candidaturii din cursă.

Potrivit membrului Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, legea cu privire la finanţarea grupurilor de iniţiativă interzic virările de pe contul bancar al grupului de iniţiativă după ce listele de subscripţie cu semnăturile în susţinerea candidatului au fost depuse la CEC. În cazul partidului condus de Maia Sandu, peste jumătate din plăţile efectuate au fost făcute după ce semnăturile au fost depuse, a subliniat Lebedinschi.

„Formal, acesta ar constitui un temei de anulare a înregistrării candidatului”, a fost concluzia membrului CEC, Lebedinschi. Acesta a propus comisiei şi sesizarea autorităţilor cu scopul de a fi investigate aceste acţiuni.

În apărarea sa, Igor Grosu, liderul grupului de iniţiativă PAS a declarat că agenţii economici le-au prezentat notele de plată prea târziu, chiar dacă serviciile au fost prestate în avans.

Totuşi, după mai multe discuţii şi polemici între membrii Comisiei Electorale Centrale, înscrierea candidaturii Maiei Sandu la prezidenţialele din această toamnă a fost votată în unanimitate.

În cadrul şedinţei CEC din 28 septembrie, alţi doi candidaţi au fost oficial înscrişi în cursa electorală. Atât liderul socialiştilor, Igor Dodon, cât şi Dumitru Ciubaşenco, candidatul Partidului Nostru au devenit oficial candidaţi la scrutinul din 30 octombrie după ce CEC a validat semnăturile depuse în susţinerea candidaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe