Încasările ANAF, cu 2,4 miliarde de lei sub nivelul estimat

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Încasările Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sunt cu 2,4 miliarde de lei sub nivelul celor programate pentru prima jumătate a anului, informează Hotnews.

Jurnaliştii Hotnews au obţinut informaţi de la surse din Trezoreria Statului, în condiţiile în care marţi premierul Ponta, care a susţinut o prezentare publică pe tema reducerii CAS, a refuzat să le dea jurnaliştilor răspunsuri pe subiectul încasărilor ANAF versus nivel programat. În loc să răspundă la această întrebare, premierul a preferat să plece de la propria conferinţa, lăsându-i pe jurnalişti să se informeze cum pot.

Reamintim că Victor Ponta a susţinut marţi o conferinţă pentru a demonstra sustenabilitatea reducerii CAS. În loc de măsuri concrete, premierul a prezentat cifre bazate pe speranţe şi estimări. Prezentarea Guvernului, practic un document de 25 de pagini care lăuda guvernarea Ponta, înfierând în paralel "guvernarea Băsescu", includea şi un capitol dedicat încasărilor ANAF, instituţie căreia îi va reveni un rol cheie în contextul colectării taxelor ce vor compensa reducerea CAS.

Pagina dedicată rezultatelor ANAF din prezentarea susţinută de premier prezenta doar o comparaţie între primul semestru din 2014 şi primul semestru din 2013 şi comparaţii de la an la an, din 2009 până în 2013, graficele arătând o creştere constantă, motiv pentru care jurnaliştii l-au întrebat pe Ponta cum sunt încasările instituţiei faţă de programul asumat în 2014.

Premierul a preferat însă să fugă în loc să dea un răspuns concret: "Eu v-am pus la dispoziţie datele, voi fi totdeauna la dispoziţie cu analize. (...) Dacă e vreo eroare, sunt convins că o să o îndrept. Mă iertaţi, am vrut să vă răspund de aici, dar intrăm la polemici", a declarat Ponta.

Deficitul de 2,4 miliarde de lei între încasările ANAF şi nivelul prognozat al încasărilor se adaugă deficitului prognozat deja de Guvern, de 4,8 miliarde de lei, care s-ar crea dacă va aplica scăderea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie 2014 şi va trebui acoperit fie prin scăderea unor cheltuieli (investiţii sau cheltuieli curente), fie prin găsirea unor noi surse de venit (creşteri de taxe şi impozite, scoaterea banilor din economia neagră etc.), arată Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie