Incendiile din California: Imagini şocante arată zone întregi distruse [video]

Cel puţin 23 de morţi şi 500 dispăruţi în incendiul care a distrus deja peste 3.500 de clădiri şi a afectat mai mult de 70.000 de hectare.
Oraşul Santa Rosa, California, distrus de incendiu
Oraşul Santa Rosa, California, distrus de incendiu (Print screen YouTube)

Pompierii şi serviciile de urgenţă nu au reuşit să controleze incendiile devastatoare din nordul Californiei (SUA), care au lăsat cel puţin 23 de morţi şi 500 dispăruţi, pe fondul evacuărilor haotice. Vântul s-a înteţit în ultimele ore, făcând şi mai dificilă stingerea focului ce a distrus deja aproape 70.000 de hectare.

În total, focul a afectat cel puţin 3.500 de clădiri, structuri de toate tipurile de la case la întreprinderi. Există temeri că pagubele produse vor fi mult mai mari în următoarele zile. Flăcările au izbucnit duminică seară, 8 octombrie, din cauza vântului puternic ce a afectat liniile electrice din întreaga regiune, producând unul dintre cele mai devastatoare incendii din istoria Californiei.

Imagini de coşmar

Imaginile televiziunilor locale prezintă zone complet distruse de flăcări, care au ars cartiere întregi, transformînd în cenuşă clădiri şi vehicule. Oraşul Santa Rosa este unul dintre cele mai afectate.

Cele mai recente date furnizate de Departamentul de Silvicultură şi de Protecţie împotriva Incendiilor din California indică existenţa a 22 de focare care avansează în principal prin regiunile Sonoma şi Napa, două zone cunoscute în întreaga lume pentru terenurile de viţă de vie ce produc un vin de calitate superioară.

Incendiul devastează o casă în regiunea viticolă Napa, California
Incendiul devastează o casă în regiunea viticolă Napa, California (Josh Edelson / AFP)

Cel mai mare incendiu din toată California de Nord este cel din Atlas, unde, în regiunile Napa şi Solano, au ars peste 17.000 de hectare şi doar 3% dintre ele sunt sub control.

De asemenea, o mare ameninţare o reprezintă focul din Tubbs, care, în regiunile Sonoma şi Napa, a distrus până în prezent mai mult de 11.000 de hectare şi a provocat moartea de cel puţin unsprezece persoane, ceea ce face ca acest incendiu să fie al şaselea cel mai tragic din istoria Californiei, potrivit autorităţilor.

50.000 de persoane evacuate

Răspândirea şi varietatea incendiilor active în nordul Californiei fac dificil a calcula numărul persoanelor evacuate şi afectate de foc, dar, în conformitate cu Los Angeles Times care citează estimări oficiale, cel puţin 50.000 de oameni rămân încă strămutaţi din cauza ameninţării flăcărilor. Calistoga City Hall, o comunitate de aproximativ 5.000 de locuitori din Napa Valley, care a scăpat de flăcări în prima noapte, a primit ordin de evacuare noaptea trecută, din cauza focului care se apropie în mod periculos.

Serviciile de urgenţă la nivel local, de stat şi federal conlucrează pentru stingerea incendiilor, după ce preşedintele american Donald Trump a declarat marţi stare de dezastru natural în California.

Într-o conferinţă de presă, şeriful din Sonoma, Robert Giordano, şi-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la prognozele meteorologice care indică faptul că viteza vântului va creşte, motiv care ar putea împiedica eforturile pompierilor de stingere a flăcărillor.

Oficialul a declarat că prioritatea sa este continuarea evacuărilor locuitorilor afectaţi: "Acesta este încă un eveniment foarte grav şi acum este importantă siguranţa vieţii oamenilor", a spus el. Giordano a mai spus că a primit informaţii despre 670 de persoane dispărute, 110 dintre acestea fiind deja localizate.

În mod tradiţional, luna octombrie în California este o lună cu risc ridicat de incendii din cauza aşa-numitului „vânt al diavolului “, un vânt puternic care, împreună cu temperaturile ridicate şi cu iarba uscată după sezonul de vară, favorizează răspândirea focului.

În afară de incendiile din California de Nord, un alt incendiu, Canyon Fire 2 - care a izbucnit în Orange County la aproximativ 75 km sud-est de Los Angeles, luni, 9 octombrie - a distrus pete 3.000 de hectare, pompierii dând asigurări joi că este controlat în proporţie de 45%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe