Incendiu suspect în Parcul Naţional Semenic, după o vizită de documentare a senatorului USR Mihai Goţiu

Cunoscut ca militant activ pentru protecţia mediului, senatorul USR Mihai Goţiu a făcut o vizită inopinată în pădurile din Parcurile Naţionale Semenic şi Cheile Nerei. După vizită, parlamentarul a promis un raport... Surpriză însă, zona vizată de raport a luat brusc foc.
Incendiu
Incendiu (wkndheroes.com)

În Parcul Naţional Semenic – Cheile Carasului a izbucnit un incendiu suspect exact într-una din zonele vizitate săptămâna trecută de vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, zonă despre care politicianul suspecta că a fost exploatată la… liziera (i)legalităţii, scrie exrpessdebanat.ro.

Potrivit sursei citate, incendiul izbucnit vineri, 14 iulie, a fost localizat şi stins într-o primă fază de salvamontişti şi de pompierii civili, dar a reapărut, focul arzând şi sâmbătă, şi duminică! Autorităţile au anunţat abia luni, 17 iulie, stingerea incendiului care a devastat câteva hectare de plantaţie cu larice şi brad dintr-o parcelă tăiată în urmă cu 4 ani fără a fi respectate normele silvice, potrivit activiştilor de mediu.

Cu câteva zile înainte de incendiu, vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, anunţase că a efectuat o vizită inopinată „de documentare” în Parcul Naţional Semenic-Cheile Carasului şi în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa. Concluziile acestuia erau dure: „Unul dintre cele mai frustrante şi iritante lucruri posibile e să constaţi pe viu modul în care legi şi norme care au ca scop protejarea pădurilor, în general, şi a parcurilor naţionale, în special, sunt folosite în fapt ca pretext pentru a le distruge”.

"Useristul Mihai Goţiu a prezentat atunci public imagini dintr-un „raport aflat în pregătire” pe care îl va prezenta autorităţilor în domeniu. Una din fotografii, publicate atunci de expressdebanat.ro, avea explicaţia lui Goţiu: „Nu vă lăsaţi înşelaţi de peisaj! O halcă mare de pădure lipseşte din fotografie, transformată, după defrişare, în poiana pe care o vedeţi până la lizieră”. Acea poiană face parte din hectarele de teren mistuite în incendiul de acum, iar ea trebuia să fi făcut obiectul plantării de puieţi de către cei ce au exploatat pădurea în anul 2013. Din anunţul făcut de Goţiu reieşea clar că în zonă se vor face anchete privind modul în care a fost exploatată silvic pădurea şi cum (nu prea) s-au făcut reîmpăduririle. Acum, însă, la faţa locului anchetatorii vor găsi cenuşă! Să mai creadă cineva că incendiul ăsta a izbucnit întâmplător?!", scrie sursa citată.

Autorii articolului remarcă faptul că focul a ars permanent numai în zona de pădure tăiată în trecut şi că nu s-a extins la pădure. Mai mult, perimetrul incendiat este tăiat în două de un drum forestier, care a rămas intact! „Urmele incendiului sunt de-o parte şi de alta a drumului forestier, dar se poate observa că focul nu a traversat drumul dintr-o parte în alta! Deci cineva a pus foc în ambele părţi!”, este concluzia unuia dintre martorii care au luat legătura cu redacţia expressdebanat.ro.

Articolul integral poate fi citit aici

Poziţia lui Mihai Goţiu

„INCENDIU DEVASTATOR ÎN PARCUL NAŢIONAL SEMENIC. DOAR O COINCIDENŢĂ "CONVENABILĂ"?” este întrebarea ridicată pe Facebook de senatorul USR.

"La doar o săptămână după vizita de documentare pe care am făcut-o în pădurile din Parcurile Naţionale Semenic şi Cheile Nerei, un incendiu a izbucnit exact în una dintre zonele vizitate, cu care am publicat fotografii şi despre care anunţasem că pregătesc un raport! Incendiul a avut nevoie de trei zile pentru a fi stins, jurnaliştii şi cetăţenii fiind anunţaţi doar la finalul acestuia...

Puteţi citi în articol mai multe detalii despre incendiul din Parcul Naţional Semenic şi defrişarea în discuţie, apoi spuneţi şi voi dacă e vorba sau nu doar de „o stranie coincidenţă”.