Încep violenţele printre protestatarii libanezi în Beirut

Demonstraţii în Beirut, Liban
Demonstraţii în Beirut, Liban (Anwar Amro/AFP via Getty Images)

Luni, la Beirut au avut loc conflicte între manifestanţii anti-guvernamentali şi susţinătorii grupărilor şiite Hezbollah şi Amal din capitala libaneză, tensiunile escaladând atunci când manifestanţii au blocat un pod principal.

Libanul se confruntă cu cinci săptămâni de proteste anti-guvernamentale, alimentate de nemulţumirile împotriva corupţiei politicienilor care au guvernat Libanul de zeci de ani.

Demonstranţii vor ca întreaga clasă conducătoare să plece de la putere.

Hezbollah şi Amal au fost reprezentate în guvernul de coaliţie condus de premierul Saad al-Hariri, care a demisionat la 29 octombrie după ce au început protestele. Organizaţia Hezbollah puternic înarmată, susţinută de Iran, s-a opus demisiei lui Hariri.

Soldaţii armatei şi poliţia anti-revoltă au format o barieră care îi separa pe protestatari de susţinătorii grupărilor şiite pe o şosea principală cunoscută sub numele de Podul Inelar, în timp ce ambele tabere aruncau cu pietre către adversari, potrivit imaginilor televizate difuzate de mass-media libaneză.

Forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimile, au raportat trei posturi de televiziune locale.

Radiodifuzorul libanez al-Jadeed a raportat că, aparent, ciocnirile au izbucnit atunci când susţinătorii Hezbollah şi Amal au dat vina pe alţi manifestanţi pentru comentarii jignitoare la adresa liderului arab Nasrallah.

Beirutul este una dintre capitalele cele mai instabile din Orientul Mijlociu, fiind scena unui război civil devastator din timpul Războiului Rece, care s-a încheiat în 1990 şi care a făcut peste 120 de mii de victime.