Începe construirea gazoductului Nord Stream 2 în ciuda ameninţărilor cu sancţiuni din partea SUA

(europaliberă.org)

O fază de pregătire a activităţilor de construcţie a gazoductului Nord Stream 2 spre Europa se derulează în prezent în apele de coastă germane, în ciuda ameninţărilor cu aplicarea de sancţiuni americane, a precizat ziarul Financial Times, citându-l pe Alexei Miller, directorul general al gigantul rus de stat Gazprom.

În timp ce a descris activităţile de construcţie din apele teritoriale germane ca fiind “preparatorii”, purtătorul de cuvânt pentru proiectul Nord Stream 2 a declarat că această etapă include construirea unei legături între structurile terestre din Lubmin şi conductele care vor fi amplasate în apele mai adânci.

Gazoductul rusesc spre Europa va dubla cantitatea de gaz natural rusesc trimisă spre Germania prin Marea Baltică, şi va reduce tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul Ucrainei.

În timp ce construirea gazoductului lung de 1.200 km a fost deja aprobată de Germania, Finlanda, Suedia şi Rusia, acordul cu Danemarca este în curs de procesare, în ciuda faptului că Nord Stream 2 a cerut aprobarea guvernului din Copenhaga pentru o nouă rută care va evita apele teritoriale ale ţării.

De asemenea, proiectul înfruntă opoziţie din partea SUA, care avertizează că gazoductul face Germania dependentă de Rusia. Berlinul a insistat că proiectul este în întregime comercial, în ciuda faptului că livrează energie - un aspect strâns legat de chestiunea securităţii naţionale a Germaniei şi implicit a Europei.

Germania a fost îndelung criticată pentru demararea proiectului, mai ales după ce criza din Ucraina a evidenţiat faptul că Rusia este oricând gata să încalce legislaţia internaţională pentru a-şi proteja interesele.

Günther Oettinger, pe vremea când era comisar european pentru Energie, promitea iniţiative europene în domeniul energiei, care să stăvilească acţiunile Kremlinului de spargere a unităţii blocului european.

În timpul unei întâlniri desfăşurate luna aceasta, preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au căzut de acord „să ia măsuri pentru a se asigura că [proiectul Nord Stream 2] este protejat de posibile atacuri necompetitive şi ilegale din partea unor terţe ţări”.

Gerhard Schröder, cancelar al Germaniei timp de 7 ani şi omul care îl descria pe Putin drept un "democrat 100%" este acum preşedintele board-ului acţionarilor în proiectul North Stream 2, patronat de Gazprom. Schröder este de asemenea în comitetul director al Rosneft, în comitetul director internaţional al TNK-BP cât şi membru în consiliul european al băncii Rothschild & Sons.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie