Începe "războiul" pentru apă în California

Porumb american lovit de secetă, august 2012
Porumb american lovit de secetă, august 2012 (Saul Loeb / AFP / GettyImages)

În cel de-al treilea an în care se depăşeşte recordul privind condiţiile de secetă, statul California, care se confruntă cu o criză a apei, va intensifica aplicarea unor legi pentru a-i pedepsi pe cei care “abuzează” de apă. În Los Angeles, un “poliţist al apei” cu funcţie permanentă, căruia i se vor alătura încă 3 colegi în curând, patrulează zilnic pe străzi în căutarea celor care abuzează de apă, conform ziarului Los Angeles Daily News.

Peste 75% din rezervele de apă ale Californiei sunt dedicate în prezent agriculturii, cele 25 de procente rămase fiind folosite pentru nevoile rezidenţilor, întreţinerea peluzelor şi spălarea maşinilor. Dar ţinând cont de cererile tot mai mari ale populaţiei, apa potabilă devine treptat o raritate în Statul de Aur. Datorită acestui lucru, în multe zone, au fost aplicate restricţii pentru secetă, care impun când şi cât de multă apă poate fi folosită pentru scopuri secundare. Totuşi, mulţi rezidenţi încă nu respectă aceste reguli.

În anii trecuţi, statul a putut să permită o aplicare relativ restrânsă a acestor reguli pentru folosirea apei, având în vedere faptul că cel puţin unii rezidenţi respectau regulile din principiu, astfel păstrându-se suficientă rezervă de apă pentru ca lucrurile să meargă mai departe. Dar pe măsură ce condiţiile de secetă continuă să atingă noi nivele record şi cu un sezon El Nino sub standardul aşteptat în această toamnă, statul susţine necesitatea aplicării restricţiilor mai dure în privinţa consumului de apă.

“Totul s-a schimbat datorită secetei”, a spus Rick Silva, ofiţerul însărcinat cu aplicarea regulilor Unităţii de Protejare a Apei din cadrul Departamentului de Apă şi Energie din Los Angeles (LADWP). Silva patrulează în prezent cartierele de unul singur, căutându-i pe cei care ar abuza de apă şi aşteaptă ca trei alţi ofiţeri să i se alăture în lunile următoare.

“O să primim întăriri. Şi o să începem să emitem mai multe amenzi.”

Rezidenţii din California care folosesc ‘prea multă’ apă pot primi amenzi usturătoare

Pentru moment, Silva se concentrează în principal pe educarea californienilor în ce priveşte seceta, dând avertismente verbale în majoritatea cazurilor, în loc să aplice amenzi monetare. Dar acest lucru s-ar putea schimba în curând pe măsură ce se intensifica "războiul" pentru apă, şi în special datorită faptului că va creşte consumul de apă în multe părţi ale statului datorită secetei continue.

De-a lungul coastei californiene, de exemplu, unde trăiesc majoritatea rezidenţilor bogaţi din acest stat, consumul de apă a crescut cu aproximativ 8%. Şi în Los Angeles, unde eforturile de protejare a apei au avut în mare parte un succes datorită puternicului sprijin din partea cetăţenilor, consumul de apă a crescut în mod curios cu 5% în ultimul an, chiar dacă ofiţerii au fost mai agresivi în aplicarea amenzilor de până la 600 de dolari pentru încălcarea regulilor.

Fermierii din California ameninţaţi

Nu doar locuitorii urbani ai Californiei întâmpină greutăţi legate de schimbarea obiceiurilor lor privind consumul de apă. Mulţi fermieri din California au probleme datorită unor mari restricţii generate nu doar de secetă ci şi de cerinţele forurilor de administrare a apei care fac ca accesul la apă al unora dintre fermieri să fie complet blocat în acest an.

“În acest an înfruntăm un nou nivel de nebunie”, a susţinut Ara Azhderian de la San Luis & Delta-Mendota Water Authority, pentru ziarul The Fresno Bee.

Grupul lui Azhderian reprezintă fermierii ce urmează să nu primească deloc apă datorită restricţiilor mandatate de stat, care cer ca apa să fie deviată de la ferme în ocean. Scopul acestei măsuri, spun unii ecologişti, este de a proteja speciile native de peşte. Dar această măsură va reprezenta o pierdere de apă pentru 3 milioane de acri de teren arabil în California şi pentru 25 de milioane de rezidenţi californieni.