Începe războiul valutar cu China: Beijingul lasă yuanul să cadă sub 7 la dolar

(Fred Dufour/Getty Images)

China a lăsat, luni, yuanul să cadă dincolo de pragul de 7 unităţi pentru un dolar pentru prima dată în peste un deceniu, semn că Beijingul ar tolera deprecierea în continuare a monedei, ceea ce ar putea amplifica şi mai mult războiul comercial cu Statele Unite, potrivit Reuters.

Declinul semnificativ de 1,4% a valorii yuanului a avut loc după ce Banca Populară a Chinei (BPC) a stabilit un curs mediu al intervalului de fluctuaţie la 6,9225 unităţi pentru un dolar, cel mai redus nivel atins din decembrie 2018.

Deprecierea are loc la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a uimit pieţele financiare când a promis că începând cu 1 septembrie va impune tarife de 10% asupra unor importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari, punând astfel capăt unui armistiţiu de o lună în războiul comercial tot mai intens purtat de SUA şi China.

În condiţiile în care războiul comercial oferă Beijingului mai puţine motive pentru menţinerea stabilităţii yuanului, unii analişti au declarat că se aşteaptă ca moneda să se deprecieze în continuare.

În pofida încetinirii creşterii economice în ultimul an, pe fondul intensificării războiului comercial, China nu a înregistrat accelerarea scurgerilor de capital, datorită controalelor de capital plasate în ultimul declin economic şi ca urmare a afluxurilor străine tot mai mari în acţiunile şi obligaţiunile chineze.

În 2015, China a luat prin surprindere pieţele financiare globale prin deprecierea yuanului cu 2%, în contextul încetinirii creşterii sale economice. Beijingul a cheltuit 1 trilion de dolari din rezervele valuare străine pentru a stabiliza yuanul.

Dar deprecierea de luni a yuanului sub 7 unităţi pentru un dolar ar putea intensifica şi mai mult conflictul economic sino-american. Trump a criticat mult timp Beijingul pentru manipularea valutei sale pentru a obţine avantaje comerciale şi o deprecierea recentă a yuanului ar putea nemulţumi şi mai mult Washingtonul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie