Închisoare pe viaţă pentru Bo Xilai

Fost membru al Biroului Politic Bo Xilai se află între două gărzi la Curtea intermediară Jinan, provincia Shandong pentru prima zi a procesului său pe 22 august. Procesul lui Bo a fost negociat să fie depolitizat, potrivit experţilor.
Fost membru al Biroului Politic Bo Xilai se află între două gărzi la Curtea intermediară Jinan, provincia Shandong pentru prima zi a procesului său pe 22 august. Procesul lui Bo a fost negociat să fie depolitizat, potrivit experţilor. (Screenshot / Epoch Times)

"Prinţul roşu" fostul boss de Partid Bo Xilai, a fost condamnat pentru corupţie şi abuz de putere, fiind găsit vinovat de toate acuzaţiile. Bo Xilai a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere. Justiţia din China a ales o zi de duminică, în timpul Festivalului de Toamnă, pentru a emite verdictul pentru Bo Xilai.

Cu toate acestea Partidul a uitat să vorbească de celelalte crime comise de Bo Xilai, mult mai sinistre.

Bo Xilai a fost secretar de partid al provinciei nord-estice chineze Liaoning. Anterior, el fusese primarul oraşului Dalian, al doilea oraş ca mărime din provincia Liaoning.

La vremea respectivă, în regiune a avut loc, pe scară largă, una dintre cele mai brutale persecuţii ale Chinei comuniste: recoltarea forţată a organelor prizonierilor de conştiinţă, victimele fiind, în majoritate, practicanţi Falun Gong.

De asemenea, numele lui Bo Xilai apare legat de proliferarea de fabrici de plastinare în China. "Părintele" plastinării, Gunther von Hagens, se lauda pe vremuri cu relaţiile pe care le are cu Bo Xilai, de la care a primit chiar o medalie. Datorită lui Bo a fost posibilă obţinerea de mii de cadavre de la Biroul Securităţii Publice din Dalian, cu mare uşurinţă, pentru mai multe fabrici de plastinare care inundă cadavrele cu plastic până la saturare, pentru ca, după aceea, să le expună în expoziţii publice extrem de profitabile.

Este cunoscut faptul că Bo Xilai a fost unul dintre protejaţii politici ai lui Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist, care, în 1999, lansase campania violentă împotriva Falun Gong, grupul de peste 70 de milioane de practicaţi de qigong

Chiar dacă presa din China susţine că procesul lui Bo Xilai a cunoscut o deschidere şi o transparenţă fără precedent, analiştii care observă activitatea Partidului Comunist Chinez susţin că a fost mai mult o judecată teatrală, îngrijorarea principală a Partidului fiind menţinerea stabilităţii politice în cadrul regimului şi reducerea prejudiciilor aduse acestuia.

Într-o întrunire a Biroului Politic din septembrie 2012, liderii politici au anunţat că vor transfera cazul Bo Xilai organelor de justiţie după ce au citit un raport de investigare prezentat de către Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinei (agenţia anticorupţie a Partidului). Raportul arăta că Bo a făcut abuz de putere şi este principalul responsabil în incidentul Wang Lijung.

Scandalul Wang Lijun

Totul a început când Bo Xilai şi-a pierdut răbdarea devenind prea vocal (se vedea la cârma Partidului), şi băgând contre (gurile rele vorbesc chiar despre o încercare de lovitură de stat) împotriva lui Hu Jintao şi apoi a lui Xi Jinping. Toate acestea l-au adus în vizorul liderilor comunişti, care au început să-l ia la întrebări pe omul său de încredere, Wang Lijun. Wang, pentru a-şi scăpa pielea l-a turnat pe Bo Xilai, iar acesta, pentru a se răzbuna, a început să omoare membrii personalului lui Wang Lijun, încercând să ajungă la acesta.

În acest moment, Wang Lijun s-a refugiat în consulatul american cu mai multe kilograme de documente secrete, oferindu-le SUA şi cerând azil politic. Isoria a curs însă altfel. Joe Biden, apropiat de Beijing, a refuzat, iar Wang Lijun a fost ridicat de agenţi veniţi cu avionul de la Beijing, pentru a-l scăpa de blindatele cu care Bo Xilai înconjurase Consulatul american din Chengdu.

Scandalul Gu Kailai

Bo Xilai a fost complice în tentativa de acoperire a crimei comise de soţia sa, Gu Kailai. Tot Bo a fost descoperit primind mită în mod direct şi prin familia sa etc. Cu toate acestea Partidul a decis să treacă toate acestea sub tăcere, menţionându-le doar în trecere. Conform purtătorului de cuvânt al Chinei, investigaţiile au descoperit dovezi conform cărora acesta "a mai fost implicat şi în alte crime".

Procurorii au redus acuzaţiile acestuia la ”luare de mită, deturnare de fonduri şi abuz de putere”. Recoltarea de organe, traficul cu cadavre şi o încercare eşuată de lovitură de stat se află printre celelalte fapte comise de Bo, însă acestea nu au figurat în cadrul procesului său, cu grijă pus în scenă.

Potrivit lui Heng He, un comentator politic din partea televiziunii NTD, acesta este un proces de faţadă ţinut de obicei pentru oficiali înalţi din Partid. În general, procesele membrilor cu funcţii înalte ale Partidului trebuie învăţate şi repetate. Conform articolului doamnei He despre declaraţiile avocatului lui Chen, procesul lui Chen Lianyu, un fost secretar al Partidului din Shanghai şi membru al biroului politic a fost ”repetat meticulos, cu atenţie la detalii " şi "chiar şi pauza de toaletă acordată lui Chen a fost atent planificată anterior”.

Heng He a mai declarat că verdictul acestui proces fusese stabilit anterior, iar autorităţile i-au permis lui Bo să dezbată unele chestiuni minore pentru a face teatralul proces cât mai real; Bo a retaliat în instanţă doar pentru a-şi menţine ”moştenirea politică” în cazul în care s-ar putea reîntoarce pe viitor.

Martorul cheie în procesul de corupţie împotriva lui Bo Xilai a fost soţia sa Gu Kailai

Wang a fost cel care a dat dovezi despre faptul că soţia lui Bo Xilai, Gu Kailai, a fost implicată în asasinarea antreprenorului britanic Neil Heywood. Acesta din urmă a fost găsit mort pe 15 noiembrie 2011 într-un hotel de la periferia Chongqing-ului. În acel moment, Bo a fost eliminat din funcţia de secretar de partid din Chongqing, iar în august 2012 soţia sa a fost condamnată la moarte cu suspendare, după ce a mărturisit.

Cu toate acestea, Wang Lijun, a fost condamnat, pe 24 septembrie 2012, la 15 ani de închisoare fiind acuzat de acoperirea iniţială a crimei. Judecătorii Curţii Poporului din Chengdu l-au condamnat pentru dezertare, abuz de putere precum şi de alte infracţiuni.