Incidentul cu bombardiere ruseşti din Marea Britanie - mult mai grav decât s-a afirmat


Avion de luptă Eurofighter Typhoon al Forţelor Aeriene Regale britanice.
Avion de luptă Eurofighter Typhoon al Forţelor Aeriene Regale britanice. (Captură Foto)

Un avion a fost deturnat pe o altă rută şi un altul a fost întârziat pentru a evita coliziunea cu două bombardiere ruseşti care au pătruns fără avertizare în spaţiul aerian controlat de Irlanda, în februarie, a dezvăluit autoritatea aeriană irlandeză marţi, conform unui articol Guardian.

Tulburarea traficului aerian ar fi apărut în timpul aceluiaşi incident din 18 februarie când Marea Britanie a ridicat de la sol avioane Typhoon pentru a escorta două bombardiere ruseşti, care ar fi putut purta rachete cu focoase nucleare, afară din spaţiul aerian al Regatului.

Incidentul a fost considerat o încercare a Rusiei de a-şi arăta puterea militară în mijlocul încordării climatului internaţional, cauzată de invadarea Crimeei şi sprijinirea paramilitarilor care acţionează în estul Ucrainei.

Autoritatea aeriană irlandeză (AAI) a declarat că cele două avioane ruseşti zburau cu transponderele oprite, astfel încât nu puteau fi identificate de la sol.

"Decolarea unui avion de pe aeroportul din Dublin a fost întârziată din cauza activităţii aparatelor militare ale Rusiei în spaţiul Marii Britanii" a afirmat AAI.

Cele două avioane comerciale afectate de incident aveau la bord "sute de pasageri" conform unei afirmaţii din Irish Examiner.

Avioanele ruseşti nu au intrat în spaţiul aerian al Irlandei, însă au zburat prin spaţiul controlat de autoritatea irlandeză, aproximativ 45 de km în afara coastelor Irlandei.

În urma incidentului, ministrul Apărării irlandez, Michael Fallon, a avertizat că NATO ar trebui să se pregătească de "orice fel de agresiune din partea Rusiei".

Marţi, liderii SUA, Germaniei, Franţei, Marii Britanii, Italiei, împreună cu preşedintele în funcţiune al UE, polonezul Donald Tusk, au cerut o "reacţie puternică" a comunităţii internaţionale la orice încălcare a acordului de încetare a focului din estul Ucrainei, încercând să preseze Rusia să respecte înţelegerea negociată de Franţa şi Germania.

Atât Kievul cât şi paramilitarii sprijiniţi de Rusia acuză partea adversă de încălcări ale acordului Minsk II.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.