Incredibilul adeziv, ce închide rana în 60 de secunde

Lovitură
Lovitură (pixabay.com)

Midiile au incredibila capacitate de a se lipi de scoici sau de orice altă suprafaţă, înăuntrul sau în afara apei, cu o forţă pe care oamenii de ştiinţă o studiază de câţiva ani. Studiindu-le, cercetătorii au obţinut rezultate uimitoare, iar acum există o nouă proteină adezivă, capabilă să închidă rănile în 60 de secunde.

Descoperirea care aparţine cercetătorilor de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie Pohang din Corea de Sud (POSTECH) a avut loc în urmă cu un an, dar până acum nu s-a putut găsi o versiune de uz practic. Noua substanţă combină proteina din midii şi tirosina (aminoacidul folosit de organism ca precursor de bază pentru producerea neurotransmiţătorilor).

Cercetătorii au testat adezivul, care este capabil să închidă în 60 de secunde răni sângerânde, atât interne cât şi externe. Acest nou adeziv nu numai că este capabil să închidă rănile, dar o face fără să se producă inflamaţii, cum se întâmplă în cazul punctelor de sudură sau al capselor chirurgicale, lucrul cel mai bun fiind lipsa de toxicitate.

Aşteptăm cu nerăbdare să vedem când vom putea beneficia şi noi de acest adeziv minunat, care poate ajuta mult atât lumea medicală (intervenţii chirurgicale) cât şi pe noi toţi în diferite situaţii de urgenţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.