India confirmă încă 17 victime în ciocniri la graniţa cu China. Vorbeşte despre 43 de pierderi din cadrul armatei chineze

Trupe indiene în regiunea Ladakh
Trupe indiene în regiunea Ladakh (The Indian Times)

Dacă luni seara, oficialii armatei indiene au delarat că trei militari - un colonel şi doi soldaţi - au fost omorâţi de forţele chineze într-o „confruntare violentă” în Valea Galwan, regiunea Ladakh, la sfârşitul zilei de marţi situaţia a escaladat.

Într-o declaraţie oficială despre evoluţia tensiunilor, armata indiană afirma, marţi seară, că alţi şaptesprezece soldaţi indieni au fost răniţi în mod critic într-un schimb de violenţe şi în scurt timp au murit din cauza rănilor după ce au fost „expuşi la temperaturi sub zero grade în zone de mare altitudine".

Astfel că numărul victimelor din partea indiană se ridică acum la 20.

Incidentul este încă învăluit în afirmaţii contradictorii şi imposibil de confirmat - mai ales în ce priveşte numărul victimelor din partea Chinei - rapoartele mass-media indiene neverificate susţinând că până la 43 de militari ai Armatei de Eliberare a Poporului, care serveşte de fapt Partidul Comunist Chinez, au fost ucişi sau răniţi în confruntări.

Singurul lucru care se apropie de o declaraţie „oficială” a regimului comunist chinez pare să vină prin intermediul presei controlate de Partid. Global Times a scris într-o postare pe Twitter că „pe baza informaţiilor pe care le am, partea chineză a suferit, de asemenea, victime în timpul ciocnirilor fizice din Valea Galwan”.

"Vreau să spun părţii indiene să nu fie arogantă şi să nu înţelegem greşit că reţinerea de care dă dovadă China ar fi cauzată de slăbiciune. China nu doreşte să aibă o ciocnire cu India, dar nu ne temem", a adăugat editorul Global Times.

China nu a confirmat nicio victimă în mod oficial, dar a acuzat India, la rândul său, de trecerea frontierei şi încălcarea zonei chineze.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că India a trecut graniţa de două ori luni, "provocând şi atacând personalul chinez, ceea ce a dus la o confruntare fizică gravă între forţele de frontieră ale celor două părţi", a informat agenţia de ştiri AFP.

India a dat vina pe Beijing pentru „încercarea părţii chineze de a schimba unilateral status quo-ul” la frontieră, potrivit presei indiene.

În mod ciudat, armata indiană susţine, marţi, că încă „nu s-au tras focuri” în această ultimă ciocnire majoră.

Acesta este, desigur, un detaliu important, însă având în vedere numărul mare de victime, este neclar cum au fost produse atâtea victime în lupte cu pumnii şi pietre.